Vandaag koudste ochtend sinds 21 januari 2019

Schaatsen op het Wijchens Meer in 2018
Schaatsen op het Wijchens Meer in 2018
Foto: archief wijchen.nieuws.nl

Het is sinds 21 januari 2019 niet zó koud geweest in ons land, meldt Weer Online. Het koelde in De Bilt vanochtend om 07.30 uur af naar -5,1 graden en daarmee kwam een einde aan een recordperiode van 740 dagen zonder matige vorst.

Er is sprake van officiële matige vorst als de temperatuur in De Bilt beneden -5 graden daalt. De laatste keer dat het matig vroor werd ruim 2 jaar geleden -8,1 graden gemeten. Het vorige record stond op 662 dagen, van 1 april 2013 tot en met 22 januari 2015. Met deze kou in de lucht rijst uiteraard de vraag ‘gaan we in februari schaatsen?’ De meteorologen van het weerbureau halen de schouders op: het kan vriezen en het kan dooien – letterlijk.

Het weer in februari lijkt een beetje op dat van januari: het gaat alle kanten op en dat komt omdat de grens tussen ijskoude lucht die afkomstig is vanaf de Noordpool en Scandinavië, en heel zachte lucht uit Zuid-Europa in de buurt van ons land komt te liggen.

Bron: weeronline.nl

Wanneer we in de zachte lucht zitten, komt de temperatuur overdag al gauw in de dubbele cijfers uit en blijft het kwik ’s nachts ruim boven het vriespunt. Het kan dan flink regenen en waaien. In de koude lucht blijft het kwik overdag beneden 5 graden en kan het ’s nachts vriezen. Ook in dat geval is de kans op neerslag groot en is er kans op een pak sneeuw. Waarschijnlijk wisselen deze weertypen elkaar de komende regelmatig af in februari. De kans dat het wekenlang echt koud wordt met temperaturen die de hele dag onder het vriespunt blijven is erg klein: schaatsijs blijft waarschijnlijk ook in februari een onbevredigd verlangen.

Meer neerslag

Het kan wel een paar dagen flink koud worden wanneer de wind uit het noordoosten waait, maar de kans is groot dat de wind daarna al gauw weer de westhoek opzoekt. Weer Online verwacht door de afwisseling van koud en zacht weer een normale gemiddelde temperatuur in februari met 3,9 graden. Overdag is het in februari normaal aan het begin van de maand 6 graden en 7 tot 8 aan het eind. ’s Nachts is dat rond of iets boven het vriespunt.

Deze februari is de kans wel groot dat er veel meer neerslag valt dan gebruikelijk, zo’n 80 mm tegen 60 normaal. Het belooft dus een natte, onstuimige en soms gure februari te worden waarbij het af en toe koud kan worden met kans op sneeuw.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen