Zeven verzoeken voor steun na toeslagenaffaire

Foto: Pixabay

Tot op heden zijn er in Wijchen 7 verzoeken geweest in het kader van de brede ondersteuning. Dat wil zeggen dat mensen die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire een beroep kunnen doen op de gemeente voor financiële steun.

Van de 7 verzoeken zijn er 6 verzoeken in behandeling genomen en afgehandeld; 1 verzoek is onlangs ingediend en is nog in behandeling.

Vragen CDA

Bij Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) konden zich tot eind vorig jaar mensen melden die slachtoffer waren van de toeslagenaffaire. Voor aanvullende ondersteuning kunnen ouders en het gezin terecht bij de gemeente waar ze wonen (‘brede ondersteuning’). Als ouders brede ondersteuning willen dan deelt UHT de gegevens van deze ouders met de gemeente.

CDA Wijchen stelde onlangs enkele vragen aan het college omdat er volgens de fractie landelijk op dit moment veel signalen zijn dat deze brede ondersteuning niet overal goed loopt.

Tevredenheid

Volgens het college loopt de brede ondersteuning in Wijchen in de meeste gevallen naar tevredenheid van de ouders. “Ze geven aan blij te zijn met de geboden ondersteuning. In de situatie dat ouders niet tevreden zouden zijn, blijven we toch in gesprek om eruit te komen. In het uiterste geval kunnen ouders bezwaar maken tegen de aangeboden ondersteuning.”

Tandartskosten

De vragen voor ondersteuning van de ouders hebben vooral betrekking op de vergoeding van uitgestelde tandartskosten, herinrichtingskosten, kosten om een opleiding te kunnen starten of afmaken en de daarmee samenhangende (kinderopvang)kosten en verzoeken in verband met participatie van kinderen (zwemles en sport).

Maatwerk

Bij de brede ondersteuning kijkt de gemeente wat voor ouder, kind en het gezin nodig is voor het maken van een nieuwe start. Hierbij wordt uitgegaan van de huidige persoonlijke situatie. De hulp vindt plaats op vijf leefgebieden: financiën, wonen, zorg, gezin en werk.

Uitgangpunten bij het verlenen van brede ondersteuning door gemeenten zijn maatwerk, ruimhartigheid, eigen regie en keuzevrijheid voor de ontvangers van de brede ondersteuning.

Knelpunten

Als belangrijkste knelpunt ervaart de gemeente dat er geen definitie is van het begrip ruimhartig. Ook ontbreken vanuit het rijk kaders voor de beoordeling van de brede ondersteuningsvragen. De VNG , Vereniging van Nederlandse Gemeenten, heeft aan het rijk gevraagd om een duidelijkere definitie van het begrip ruimhartig.

Een enkele keer is er verschil van mening over wat noodzakelijk is voor het maken van een nieuwe start, aldus het Wijchense college van B en W.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen