Wijchense verhalenverteller Paul Groos vertelt over Achilles

De Wijchense verhalenverteller Paul Groos vertelt op zondag 11 januari “Om Troje”, het levensverhaal van Achilles.

De verteller neemt u mee naar het verjaardagsfeest van de zoon van Achilles, die zijn vader nooit gekend heeft. Hij heeft altijd gedacht dat zijn vader een grote held was, geboren en getogen om te strijden om de stad Troje. Maar hij hoort ook roddels over de wreedheid en de wraakzucht van zijn vader. Zijn verjaardagsgasten vertellen hem over zijn vader Achilles. Maar vertellen ze wel wat hij wil horen? Was Achilles wel een echte held? Door de ogen van de zoon leert het publiek Achilles kennen.
Het verhaal is gebaseerd op de Ilias van Homerus. Een prachtig, oud verhaal met opvallend moderne thema’s: helden, oorlog, buit. Maar het gaat ook over vaders, moeders en hun kinderen. Is elke vader niet een held in de ogen van zijn kind?

Met deze vertelling studeert verhalenverteller Paul Groos af aan de Vertelacademie, waar hij de afgelopen jaren het vertelambacht leerde. U heeft Paul al kunnen horen in museum Orientalis, op het Wijchense Kerstsprookjesfestijn en bij Cultuur aan de Maas in Cuijk. Daarnaast heeft hij vele optredens gegeven op scholen, in musea en huiskamers in het hele land.
In het dagelijks leven is Paul docent Latijn en Grieks, vandaar dat zijn specialisme de klassieke mythologie is. Eerder maakte hij vertellingen over andere mythische helden, zoals Perseus en Theseus. Hij bewerkte zes verhalen van de Romeinse schrijver Ovidius tot de voorstelling “Zo is het gekomen … verhalen van verandering”. Oude verhalen in klassieke talen, maar over universele emoties en dilemma’s. Het voorlopige hoogtepunt daarvan is de voorstelling “Om Troje”.

Op 11 januari om 19.30 uur kunt u de vertelling over de mythische held bijwonen in de aula van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen, Kronenburgersingel 269. De toegangsprijs €11,50.

Reacties