Debat “bezuinigen op de zorg’ in Bibliotheek Wijchen

Op dinsdag 3 februari a.s. organiseert de Bibliotheek Wijchen een discussie met de Wijchense Patricia Bender naar aanleiding van haar pas verschenen boek “Hoera! we gaan bezuinigen! Leven op eigen kracht” en haar ideeën.

Want werkt het voor iedereen? En het klinkt zo lekker, regie op je eigen leven, maar wat heb je daarvoor nodig? Kan iedereen dan? En wat betekent haar visie voor de zorginstellingen?

Aan de gesprekstafel zullen in ieder geval burgemeester Hans Verheijen en wethouder Agnes Schaap aanschuiven. De bedoeling is dat er een gesprek ontstaat met elkaar en het aanwezige publiek. Gespreksleider is Peter Droste.

“Hoera: we gaan bezuinigen!”  Onder die toch wat provocerende titel publiceerde Patricia Bender een boek over de bezuinigingen in de zorg. Of eigenlijk vooral over de kansen en ruimte die de bezuinigingen bieden. Want waar anderen vooral in zorgelijke termen over de zorg praten, ziet de auteur vooral de mogelijkheid om totaal anders met elkaar om te gaan. Doordat de overheid steeds meer bezuinigt op de zorg, zullen mensen steeds meer zelf oplossingen moeten gaan bedenken om zorg te regelen.

In haar visie kunnen mensen veel meer zelf dan ze zelf denken. Zelf hun hulp aanbieden aan anderen. Of dat nu gaat om het halen van boodschappen, een dagelijks of wekelijks praatje, het koken of de verzorging.  Daarmee helpen ze de ander, maar ook zichzelf. Want volgens de auteur biedt dat een vorm van zingeving waar mensen zichzelf veel beter door gaan voelen.

De mensen die zorg nodig hebben, profiteren er uiteraard ook van. Maar ook zij moeten volgens de auteur veel meer zelf doen, al is het maar actief om hulp gaan vragen. Om op die manier meer regie te hebben over hun eigen leven. Patricia Bender heeft namelijk genoeg van de mentaliteit waarbij mensen verantwoordelijkheid uit handen geven. Aan de overheid of aan zorginstellingen.

Inloop vanaf 19.45 uur. Het debat begint om 20.00 uur. De entree is gratis.

Reacties