Fotoclub Wijchen viert 50-jarig bestaan met jubileum expositie

Foto: Fotoclub Wijchen

Fotoclub Wijchen bestaat op 1 november 50 jaar en viert dit met een expositie in de Raadzaal van Kasteel Wijchen. De expositie toont het werk van de leden van Fotoclub Wijchen. Het betreft vrij werk en beelden uit de gemeente Wijchen.

“Fotoklub Wijchen” werd opgericht op 1 november 1965. Destijds was het modern club met een “k” te schrijven en waren er stemmen voor een “p” op het einde, maar die revolutie smoorde in verzet. De club bloeide en in 1985 werd ter gelegenheid van het twintig jarige bestaan een grote internationale fotomanifestatie gerealiseerd, met meerdere tentoonstellingen in Wijchen: In het kasteel en op diverse andere locaties zoals de kelder van Emiliaestaete. De tentoonstelling had internationale allure met werk van gerenommeerde fotografen. Dit alles is verzameld in een boekje “Foto en vormen”, gedrukt door Drukkerij de Kleijn en in eigen beheer uitgebracht door de fotoclub.

Sinds 1990 zijn tentoonstellingen georganiseerd in kasteel Wijchen (drie keer), het gemeentehuis in Ravenstein, in de winkels van Wijchen Centrum, in de Bibliotheek en bij Woondrôme Eltink, gemiddeld ongeveer eens in de vier jaar.
De clubavonden werden toen nog in de Meshallen gehouden, waar we echter uit moesten omdat die zouden worden afgebroken. Toen verhuisden we naar de voormalige technische school aan de Leemweg in de bossen van Alverna. Later maakten we gebruik van een lokaal in de Speelhoeve (Wijkcentrum West) en sinds 2011 vormt het Noorderlicht de basis.

Een belangrijke ontwikkeling was de razendsnelle opkomst van de digitale fotografie. Waar ze dachten dat het tien jaar zou duren, waren ze in vijf jaar tijd helemaal om. Internet en de digitale fotografie zorgden ervoor dat je niet meer in de doka hoefde te werken met chemicaliën en dat maakte de groep van mensen die een hobby vond in fotografie snel groter.

De fotoclub is met zijn tijd meegegaan: het digitale tijdperk zorgt ervoor dat foto’s nu op een beamer worden getoond, er via een internet forum wordt gecommuniceerd en uiteraard is er een website. Inmiddels bestaat de club uit ruim 30 leden. Deze komen tweemaal per maand bijeen in het Noorderlicht om foto’s te bespreken, of om van elkaar te leren hoe nog betere foto’s te maken zijn. Daarnaast zijn er in het weekend activiteiten zoals uitstapjes naar fotogenieke locaties en evenementen, model- en portretfotografie op locatie of met een studio-opstelling in het Noorderlicht. Door samen met hetzelfde onderwerp aan de slag te gaan leer je van elkaar en kom je tot nieuwe inzichten.

Zoals kernachtig verwoord door oud-voorzitter en actief lid Huub Geerlings: “Voor mij is de club altijd een bron van inspiratie gebleven, een platform waar ik voortdurend mensen en nieuwe mensen kon ontmoeten die geboeid waren door het maken van fotografische beelden, die hun kennis, hun ervaring, hun vragen met elkaar wilden delen. De club heeft altijd een open karakter gehad, een principiële openheid naar de ander, naar het nieuwe toe. Ik hoop dat die openheid en dat veranderende, vloeiende aspect van deze club nog lang stand mag houden.”

De jubileum expositie is in het weekend van 24 en 25 oktober en in het weekend van 31 oktober en 1 november. De Raadzaal is geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Entree is gratis.
Voor meer informatie: www.fotoclubwijchen.nl

Reacties