Anne Kattenberg-Zijlstra: Een rechtschapen, strijdbare bestuurder

29 nov 2016, 19:35 Nieuws
anne kattenberg zijlstra 00
Anne Kattenberg-Zijlstra was getrouwd met historicus Wim Kattenberg, oud wethouder en een boegbeeld binnen PvdA Wijchen. Zij overleed zaterdag 26 november.
Anne, een Friezin van geboorte, kwam medio jaren zeventig in de Gemeenteraad van Wijchen. Zij was lid van Progressief Wijchen, een samenwerkingsverband van PvdA, PPR en D’66. Voor het katholieke Wijchen bleef de komst van deze strijdbare, rechtvaardige, linkse vrouw niet onopgemerkt.
De PvdA nam zelfstandig deel aan de verkiezingen voor de gemeentelijke herindeling van 1983 en in het kielzog van Joop den Uyl won de partij. Anne werd de 1ePvdA wethouder en zou dat blijven tot en met 1994. Ze heeft in die periode o.a. vanuit haar portefeuilles Sociale Zaken en Milieu gestreden voor sociaal recht, de Sociale Dienst, duurzaamheid bv. bij de bouw van de wijk Elsland, en scheiden van afval i.p.v. storten en werd ook bestuurslid van de ARN, de afvalenergiecentrale in Weurt.
Niet alleen was Anne een voortreffelijk bestuurder, ze was oprecht begaan met het lot van mensen die het slecht hadden, die niet konden voorzien in eigen onderhoud. Zo herinnert de PvdA Wijchen zich Anne Kattenberg: solidair, boegbeeld van onze partij, hart op de goede plaats, en streng doch rechtvaardig bestuurder.
Na haar vertrek als wethouder heeft ze de partij nog ondersteund door mee te denken, maar altijd op de achtergrond. Een uitzondering werd gemaakt en wel tijdens Gemeenteraadsverkiezingen. Dan prijkte haar naam nog trots op de lijst; een teken dat de PvdA deze ‘Grande Dame’ van bestuurlijk Wijchen nog altijd in ere hield.
Anne Kattenberg -Zijstraat, een zeer bevlogen vrouw en politicus.
anne kattenberg zijlstra 01