Expositie “Wijchen Maakt Het!”. Wijchense familiebedrijven aan de oorsprong

Op vrijdag 17 maart opende Museum Kasteel Wijchen de expositie “Wijchen Maakt Het!”. Deze expositie laat zien hoe de economie in Wijchen is gegroeid. Familiebedrijven die al generaties bestaan en met het familiebedrijf een groeiende ontwikkeling hebben doorgemaakt, worden uitgelicht.

Directeur Museum Wijchen Rylana Seelen opende de tentoonstelling “Wijchen Maakt Het!” Rylana: “De familiebedrijven zijn al generaties met elkaar verbonden, een nationaal en internationaal opererende industrie en hiermee een begrip geworden in de regio. Dit is iets waar wij trots op mogen zijn. Het Museum Kasteel Wijchen is een ontmoetingsplek voor iedereen, en deze binding moet er ook in de toekomst blijven voor iedereen die met het Wijchense te maken heeft. Deze expositie draagt daaraan bij. Een mooie expositie die nostalgie en economische groei samen brengt in ons dorp Wijchen. Wie is er niet vertrouwd mee geworden? De Wijchense familiebedrijven die al generaties bestaan. Ieder van ons heeft er wel eens producten gekocht of heeft een kennis, familielid die als werknemer daar gewerkt heeft of daar nog werkt om zijn/haar brood te verdienen.”  

Ook wethouder Agnes Schaap deed haar zegje: “Als wethouder van economische zaken sta ik trots voor u. Wat hebben wij in Wijchen toch een mooie bedrijvigheid, dezelfde trots voel ik zelf ook als Wijchense en misschien wel juist als Wijchense. Van de arme boeren dorpen uit de jaren 50 is niets meer over. Wijchen heeft een dynamische en een economische vooruitgang geboekt, op Bijsterhuizen groeit de bedrijvigheid enorm. Of het nu multinationals zijn of Wijchense bedrijven. Natuurlijk zijn wij enorm trots op de Wijchense familiebedrijven, zij hebben van begin af aan een belangrijke rol gespeeld in de economische ontwikkeling van ons Wijchen.”

Robin Jansen, werkzaam als projectleider van deze expositie, introduceerde de “ Champ-dozer “, een bakje met een champignon waar vitamine D in zit van het champignonbedrijf van de familie Banken. 

Museum Kasteel Wijchen  wil de Wijchenaren verbinden door middel van deze prachtige expositie. Oude verhalen komen weer boven en worden gedeeld, hoe mooi is dat. Hoe was het vroeger in Wijchen, maar vooral hoe is het nu, wat een enorme economische ontwikkeling. De generaties hebben hun positieve energie en kracht in gelegd om hun dierbare familiebedrijf te laten mee groeien met de economische vooruitgang.

Een industriële samenwerking tussen Museum Kasteel Wijchen en ondernemers in Wijchen. Om deze expositie te kunnen realiseren is er door 16 vrijwilligers hard gewerkt. In totaal hebben de vrijwilligers zo’n 35 weken van 40 uur erin gestoken. De sprekers Rylana, Agnes en Robin hebben dan ook hun trots en dankbaarheid aan de vrijwilligers getoond om hen voor de vele werkende uren te bedanken op deze avond. 

Reacties