Brouwerij Wijchense Schòne klaar voor de bierliefhebbers

Begin dit jaar waren ze al gestart met het brouwen. Afgelopen weekend was de officiële opening waarbij de gasten een rondleiding kregen door de brouwerij en konden proeven van een heerlijk vers gebrouwen biertje. De eigenaren, Paul Bier en Haike Toonen, vertelden vol trots over hoe dit alles tot stand was gekomen.

Haike en Paul vonden elkaar in 2013. Beiden wilden ze graag commercieel gaan brouwen. Als naam kozen ze voor Wijchense Schòne. En toen op zoek naar een brouwerij. In eerste instantie kon men terecht bij de Schijndelse brouwer Sint Servattumus. De wens om onafhankelijk te zijn en zelf te gaan brouwen werd echter steeds sterker. Echter dit bracht nogal wat financiële uitdagingen met zich mee. Gelukkig wonnen ze in 2015 de MKB innovatiepitch van de gemeente Wijchen en bracht een succesvolle crowdfunding campagne in 2016 voldoende kapitaal op om serieus te zoeken naar een goede locatie voor een brouwerij. Een pand/schuur achter restaurant de Leurse Hof bleek bij nader inzien toch niet het juiste te zijn. Te klein en te weinig uitbreidingsmogelijkheden. Maar ook in het centrum vond men niet het juiste pand. En daar kwam, volgens Paul, nog bij dat de core business bier brouwen is een niet het exploiteren van een biercafé. Uiteindelijk eindigde de zoektocht aan het Kastanjepad 18. Een mooie locatie die ruimte biedt voor nu en uitbreidingen voor de toekomst mogelijk maken.
In januari 2017 werd gestart met het brouwen en in maart vonden de eerste leveringen vanuit de nieuwe brouwerij plaats. De bieren krijgen allemaal Wijchense namen een leuke uitspraak in het Wijchens zoals Dukzat. Hittepetit, Wanne Kwats of Blonde Dern.

Ze hebben een brouwketel en in totaal staan er ook zeven gisttanks. Drie tanks gebruiken ze zelf en de overige vier verhuren ze aan twee andere brouwers. Met die andere brouwers werken ze ook veel samen. Ze delen de inkoop, kennis, installatie en de ruimte. En ook helpen ze elkaar, bijvoorbeeld met distributie. En hier worden ze allemaal sterker en beter van.

Haike en Paul hebben het pand duurzaam ingericht. Zo is de trap bekleed met oude gebruikte spijkerbroeken, wordt de bar gemaakt van oude deuren, worden de moutzakken als wandbekleding gebruikt en de fustjes als lampen. Ook wordt het restproduct van het brouwen, de bostel, naar een boer gebracht als voer voor de koeien. 

Naast bierbrouwen willen ze ook rondleidingen, proeverijen en bierworkshops gaan geven. Daarvoor is het nog wel nodig dat er een horecabestemming wordt aangevraagd. Maar hiermee gaan ze zsm aan de slag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen