Boekpresentatie en lezing van de wederopbouw van Wijchen in de periode 1940-1965

Het Museum Kasteel Wijchen en de gemeente Wijchen organiseren samen op woensdag 4 oktober een speciale bijeenkomst over de wederopbouw in Wijchen. De bijeenkomst vindt plaats in het kasteel van Wijchen. De avond begint om 19.00 uur en de toegang is gratis.

Aanleiding is de presentatie van het nieuwe boek “De wederopbouw Wijchen” van auteur drs. Roger Crols. De heer Crols is werkzaam als adviseur cultuurhistorie en specialist jongere bouwkunst en wederopbouw. Hij geeft tijdens de avond een lezing over dit onderwerp. Ook presenteert hij zijn nieuwe boek.

De wederopbouwperiode van Wijchen tussen 1940 en 1965 is nog maar bij weinig mensen bekend. Veel gebouwen uit die decennia zijn in de vorige eeuw immers al gesloopt. Het boek geeft een overzicht van de belangrijkste monumenten uit bovenstaande periode. De architectuur en stedenbouw van destijds maken deel uit van een boeiende en belangrijke ontwikkeling in de Nederlandse architectuurgeschiedenis. De wederopbouw gaat – naast het herstel van de oorlogsschade – vooral ook over de grote stads- en dorpsuitbreidingen en de aanleg van haven- en industriegebieden. Verder speelde ook de herinrichting van het landelijk gebied in die periode een belangrijke rol. In het boek van Roger Crols zijn diverse voorbeelden opgenomen: de watertoren in Leur, de school in Balgoij en de kerk in Niftrik. Andere voorbeelden zijn de oude Wijchense burgemeesterswoning en een bushokje in Batenburg.

Tijdens zijn lezing op 4 oktober gaat Roger Crols uitgebreid in op deze boeiende periode. Na afloop van de lezing is er de mogelijkheid het boek aan te schaffen voor € 10,00. Ook kunnen de aanwezigen het museum gratis bezoeken. Verder is er natuurlijk een hapje en drankje in de foyer van het kasteel. Het museum vraagt mensen die een Museumkaart hebben deze kaart mee te nemen. Daarmee helpen zij namelijk het museum.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen