Hof van de Elst feestelijk geopend door Willeke Alberti

Dinsdagmiddag om 15.30 uur is de Hof van de Elst feestelijk geopend. Na jaren van ontwikkelen en bouwen is de nieuwbouw gereed en het groene park aangelegd. Willeke Alberti opende samen met wethouder Geert Gerrits, bestuurder Talis Ronald Leushuis en directeur ZZG zorggroep Hans Vos het nieuwe gebied.

In deze wijk van de toekomst komen een eigentijdse manier van wonen en zorg samen. In het parkachtige gebied liggen verschillende woongebouwen met diverse zorg- en welzijnsvoorzieningen en plekken voor ontmoeting. Jong en oud kunnen hier zelfstandig en plezierig wonen met alle voorzieningen in de buurt. Met de opening is ook een nieuwe naam aan het gebied gegeven: Hof van de Elst. De naam is vernoemd naar het riviertje de Elst dat hier vroeger lag. Het past goed bij het wonen in een parkachtige omgeving. 

Meander en De Oogst
ZZG, Talis en gemeente Wijchen werkten ruim 15 jaar om dit unieke plan hier te realiseren. Vijf jaar geleden zijn de 102 zorgappartementen in De Oogst Buizerdlaan en Meander opgeleverd. De sociale huurappartementen waren in eerste instantie bestemd voor de bewoners van zorgcentrum de Elsthof, dat daarna is gesloopt. In Meander ligt bevindt zich ’t Kompas: een multifunctioneel centrum waar wijkbewoners en (maatschappelijke) organisaties elkaar kunnen ontmoeten. In Meander bevindt zich ook een leefstijlcentrum van WijchenGezond die mensen ondersteunen bij een zo vitaal mogelijk leven.

Passerel en De Elst
De bouw van de tweede fase is in november 2015 gestart. Op de plek van de oude Elsthof, grenzend aan het bestaande gebouw De Pas is appartementengebouw Passerel met in totaal 52 huurwoningen gebouwd: 9 appartementen voor mensen met dementie, 5 zorgappartementen en 38 reguliere sociale huurappartementen. In het gebied tussen De Passerel en Meander is een plein met een kiosk gemaakt. Vanuit deze kiosk worden hulpmiddelen verstrekt om langer thuis te kunnen blijven wonen. Naast het gebouw De Oogst is aan de Buizerdstraat appartementengebouw De Elst gebouwd, met 22 appartementen en 2 buurtkamers voor mensen met dementie. In ditzelfde gebouw zijn op de begane grond ruimtes voor eerstelijnszorg met huisartsenpraktijk De Huisdokter en apotheek van Poppel gevestigd. Aan de 65 woningen in De Pas en De Waaij vindt in 2018 nog groot onderhoud plaats, zodat ook deze gebouwen er straks weer als nieuw bijstaan.

Park
Om de diverse gebouwen heen slingert het nieuwe park met volop groen om in te wandelen, rond te kijken en dingen te doen. Voor de bewoners van de appartementen, de kinderen van De Buizerd en de BSO en voor alle buurtbewoners. In het park is een vlindertuin, een volière, er zijn waterplaatsen met bruggetjes, bankjes, picknickplaatsen, bloemen, planten, een amfitheater, een grote speelplek en een honden uitlaatplek. Tussen Meander en Passerel is een binnenplein gerealiseerd met bloemenborders, fruitbomen, picknicktafels, een beweegtuin en een podium dat het middelpunt is voor buitenactiviteiten. Een ontmoetingsplein voor jong en oud. Het park is wordt beheerd door vrijwilligers en is namens gemeente, Talis, ZZG en sponsors VSB fonds, Fond NUTS-OHRA, Sluyterman van Loo en RCOK een cadeautje aan alle inwoners van Wijchen. 

Reacties