Kerst Sprookjesfestijn Wijchen, duister kerstverhaal eindigt met het licht

Foto: Peter Rommers

Tijdens de vorige editie van Kerst Sprookjesfestijn Wijchen trad winterkoningin Wijcheline in het huwelijk met prins Wijnand. Maar daarmee eindigt het sprookje nog lang niet, ook al is hij er dit jaar niet bij vanwege een zakenreis. Geen romantiek, maar wel spanning in een sprookje geschreven door Nancy van Nuland, theatercoördinator bij ‘t Mozaïek.

Kerst Sprookjesfestijn Wijchen begint met een duister verhaal rondom winterkoningin Wijcheline. Maar de afloop is goed, zoals het een sprookje betaamt. Daarna baadt het kasteel in het licht en hult het gehele centrum zich in sprookjessferen. Bij de Rabobank-kraam tegenover het kasteel begint de lampionnentocht voor de kinderen. Dit jaar ligt de nadruk op zelfgemaakte lampions, met een competitief element.

“We willen de kinderen actief betrekken bij het festijn en worden daarin aan alle kanten gesteund. Kinderopvang De Eerste Stap is al volop bezig met het maken van lampions en ook diverse knutselclubs in de gemeente hebben toegezegd er samen met de kinderen mee aan de slag te gaan. Ze kunnen er leuke prijzen mee winnen”, aldus Eugenie van Schaik, eventcoördinator Kerst Sprookjesfestijn.

Het evenement leunt zwaar op vrijwilligers, die zich volop inzetten voor het festijn. Neem het Christmas Carol Sprookjes Orkest, geformeerd uit diverse Wijchens muziekgezelschappen, dat na afloop van de opening een concert geeft bij het kasteel. Een aantal jeugdleden van het Kerkeveld Orkest verzorgt de muzikale omlijsting van het sprookje.

De sprookjesfiguren die zich tijdens het festijn in de winkelstraten ophouden, komen als vanouds van Theaterschool Hakoena. Elke editie duiken er bekende en nieuwe sprookjesfiguren op, met wie het publiek maar al te graag op de foto gaat. In verwarmde pagodetenten kun je luisteren naar fantastische verhalenvertellers, aangestuurd door Paul Groos, die van vertellen zijn vak heeft gemaakt. Op zondagmiddag zijn ook de jeugdige vertellers aan de beurt. In twee andere tenten lezen vrijwilligers mooie kerstsprookjes voor. Tof Toneel staat garant voor interactief theater in de Wijchense molen. Een voorstelling speciaal gemaakt voor het Kerst Sprookjesfestijn. 

Groen is dit jaar het toverwoord voor het kasteel, dat deels wordt aangekleed door studenten van Helicon en deels door Ben Clevers van Leaves Natural Projects. Maar ook het treintje dat gedurende het festijn tussen het centrum en de molen op en neer toert staat voor groen en rijdt op zelf opgewekte zonne-energie.

Naast vrijwilligers dragen ook de ondernemers een belangrijk steentje bij aan het evenement. Van Schaik: “Iedere winkelstaat heeft een eigen thema en geeft daar zelf een invulling aan. Winkeliers organiseren activiteiten in of rondom hun winkel. Van lekkere hapjes tot workshops. Neem bijvoorbeeld de Workshop ‘Trollen & Elfen dansen’ bij Impulse Dance Studio op het Marktpad en de proeverij ‘Eten uit het Toverbos’ in de Marktpromenade waar kinderen kunnen smullen van konijnenkeutels en sprokkelhout.”

Ook de schaatsbaan, die dit jaar gedurende de feestdagen op de Markt staat, haakt in op het Kerst Sprookjesfestijn met het thema Harry Potter. Wie tijdens dit weekend verkleed in Harry Potterstijl naar de schaatsbaan komt, mag er gratis schaatsen. Wel even van tevoren aanmelden.

Winkels geopend
Met het gevarieerde aanbod biedt Kerst Sprookjesfestijn Wijchen een programma voor jong en oud. “Het thema sluit goed aan op het kerstgevoel en past bij de schaatsbaan. Mensen komen er speciaal voor naar Wijchen. Hebben ze eenmaal ontdekt hoe gezellig het is, dan komen ze steeds weer terug”, weet centrummanager Piet Philipsen. Het gros komt volgens hem uit deze regio, naar schatting jaarlijks zo’n 30.000 bezoekers, verdeeld over het gehele weekend.

Dat de winkels tijdens het festijn geopend zijn, is geen toeval. Philipsen: “We hebben ervoor gekozen alle koopzondagen rondom een thema te laten plaatsvinden. Daarmee wordt het nog aantrekkelijker om in Wijchen te gaan winkelen.”

Het Kerst Sprookjesfestijn Wijchen is op zaterdag 15 december van 18.30 tot 22.00 uur en zondag 16 december van 13.00 tot 17.00 uur
De entree is gratis. Parkeren is ook gratis (op veel parkeerplaatsen is op zaterdag een blauwe kaart vereist).
Kijk voor meer informatie en het actuele programma op www.kerstsprookjesfestijn.nl of op www.facebook.com/kerstsprookjesfestijn

Reacties