HetWerkt!Café Wijchen – Stress uit focus aan

Foto: wijchen.nieuws.nl

Vol trots kijken wij terug op de grote opkomst tijdens de eerste bijeenkomst van HetWerkt! Café van dit jaar. De storm heeft ons er niet van weerhouden naar het kasteel te komen en elkaar weer te ontmoeten voor een interessante presentatie.

Carla Jansen van Rosendaal nam ons mee in haar presentatie over hartcoherentie.
Hartcoherentie is een stressreductiemethode waarbij stress gereduceerd kan worden binnen een minuut, waar men ook is of wat men ook doet, dus ook tijdens het werk of tijdens een stressvolle situatie.

Stress hebben we bewust en veelal onbewust. Vaak wordt het dus niet eens herkent en lijken je kwalen “erbij te horen”. Stress is een reactie van je lichaam dat zich in eerste instantie uit in het ritme van je hart. Hierop kun jij zelf invloed hebben door je te ontspannen en te letten op je ademhaling. Toch is dit aldus Carla niet het enige om blijvend je stress te verlagen.
Carla Jansen van Rosendaal,

Verandering in jouw mindset is cruciaal om positief in het leven te staan. Natuurlijk ervaren we allemaal tegenslagen in ons leven, soms zelfs hele heftige. Deze pijn, woede of verdriet mogen er ook zeker zijn. De vraag is wat je met die emoties doet, laat je ze lang de boventoon voeren of laat je ze los? Erken de emotie eerst, laat het toe, doorleef het even goed en laat het daarna los. Blijf hierin niet (te lang) hangen en probeer te leren van de situatie.

Hartcoherentie in de praktijk
Om zelf te ervaren wat ons stressniveau is had Carla meetapparatuur meegenomen. Tijdens de presentatie werd één van de bezoekers aan de monitor geplaatst. Op het scherm konden wij meekijken wat haar hartslag was. Carla gaf hierover informatie en legde uit hoe je in de praktijk met behulp van een eenvoudige oefening je hartslag kunt beïnvloeden. Na het doen van deze oefening met de hele groep, was inderdaad zichtbaar op de computer hoe de hartslag totaal veranderde. Bijzonder was om op te merken voor de groepsleden hoe ze heel snel veel meer rust ervoeren hierdoor.

Workshop Stress uit focus aan
Carla heeft zich aangeboden om een workshop van 4 uur over dit onderwerp te geven. De belangstelling hiervoor is groot en wij gaan hiervoor een datum prikken. Carla, hartelijk dank voor het aanbod.

Bedankt en tot de volgende keer
Nogmaals bedankt voor jullie aanwezigheid in deze grote getale. Uiteraard nodigen wij jou ook weer uit voor de bijeenkomst op dinsdag 22 januari. Mia Pouwels van ROC Nijmegen is dan te gast om ons meer te vertellen over de dagelijkse impact op mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal, rekenen en computeren.
HetWerkt!Café Wijchen – Stress uit focus aan

Tekst door Iris Stevens
Foto’s door Dick Vogelzang (HDV Productions). Kijk HIER nog meer foto’s.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen