Wind in Wijchen gaat door naar tweede fase

Foto: Ans Baars-van Haalen

Het college van Wijchen heeft dinsdag 15 januari besloten om het initiatief van Wind in Wijchen bv door te laten gaan naar de tweede fase van de Gedragscode Windenergie Wijchen. Dat houdt in dat het college de inspraakprocedure heeft afgerond. Het besluit betekent concreet dat het initiatief van Wind in Wijchen bv (het plan drie windturbines te plaatsen op bedrijventerrein Bijsterhuizen) doorgaat naar de zogeheten ontwikkel- en bouwfase.

De gemeentelijke Gedragscode verplicht de initiatiefnemers de inwoners bij de verdere uitwerking van het plan intensief te betrekken. De gemeente Wijchen zal daar volgens wethouder Titus Burgers van duurzaamheid scherp op toezien. “Inpassen van windmolens doe je immers samen”, aldus de wethouder.

“We zijn nu in de tweede fase beland. Het is heel belangrijk dat er in deze fase voldoende draagkracht bij inwoners ontstaat. Dat moet heel zorgvuldig gebeuren,” aldus Burgers. Wind in Wijchen bv moet de komende tijd een aantal zaken volgens hem in gang zetten. Zo moeten de initiatiefnemers onder andere een ontwerpatelier organiseren met omwonenden en andere belanghebbenden. Verder moeten zij zorgen voor een inventarisatie van mogelijke milieueffecten, een geluidsrapport en een plan voor de vergoeding van mogelijke overlast en eventuele schade voor direct omwonenden. Tot slot moet Wind in Wijchen bv onder hen een draagvlakpeiling doen.

Inbreng inwoners
Inwoners kunnen in deze tweede fase meedenken door deel te nemen aan het ontwerpatelier. Verder kunnen direct omwonenden hun mening geven tijdens de verplichte draagvlakpeiling. Om verder te kunnen moeten de initiatiefnemers aan kunnen tonen dat er een tweederde meerderheid is onder direct omwonenden voor de plaatsing van de windturbines. Op het moment dat Wind in Wijchen bv een omgevingsvergunning aanvraagt bij de gemeente, kunnen inwoners een zienswijze indienen. Bovenstaande aspecten zijn van belang bij het uiteindelijke besluit van de gemeenteraad.

Volgende stap
Pim de Ridder van Wind in Wijchen bv is blij met het besluit van het college van Wijchen. “We zijn er klaar voor om verder te onderzoeken onder welke voorwaarden een windpark bij Bijsterhuizen mogelijk kan worden. We zijn er nog niet, nog lang niet, maar we zijn wel blij dat we verder kunnen. Wij staan klaar voor de volgende stap: samen met de mensen uit Wijchen vorm geven aan duurzame en lokaal opgewekte energie”, aldus De Ridder.
Ons Groen Gezicht

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen