Basisschool de Viersprong draagt bij aan “Mijn ideale school”

Foto:

Op vrijdag 18 januari werd op basisschool de Viersprong in Wijchen het officiële startsein gegeven voor ‘Mijn ideale school’. Het officiële startsein werd verricht door gedeputeerde Josan Meijers van Provincie Gelderland. “Mijn ideale school” is een klein onderdeel van de Omgevingsvisie genaamd “Gaaf Gelderland” over duurzaam Gelderland.

Doelstelling van leerlingen die meedoen aan het project “Mijn ideale school” van leerlingen is om in de gemeente ondernemers bewuster te maken van al het plastic wat om de producten zit. En om te tuinieren zonder gif te gebruiken.

Op deze middag werd tijdens de kookles vragen gesteld over de duurzaamheid tezamen met leerlingen, gedeputeerde Josan Meijers, de jury en kunstenaar Alphons ter Avest die de leerlingen helpt bij de uitvoering van het project.

Ook aanwezig waren de lokale ondernemers zoals AH waarmee de leerlingen praatten over onnodige plastic verpakkingen. De leerlingen probeerden de ondernemers bewuster te maken van al het plastic wat (onnodig) om de producten zit.

Kunstenaar Alfest de Avre gaat de kinderen begeleiden en helpen bij de ideevorming. De Viersprong heeft een eigen groentetuin en gebruikt met de kooklessen de producten uit eigen tuin. Wat ontbreekt is een goede keuken en oven. De Avre gaat met de kinderen nadenken hoe ze dat kunnen bouwen. Wat de Avre in zijn werk doet is eten verbinden met samen koken , hij gaat de kinderen over duurzaam koken laten nadenken.

Harm Baaijers werkt bij Cultuur Mij Oost in opdracht van Provincie Gelderland “Het oorspronkelijke idee komt van Provincie Gelderland vanuit de afdeling ruimtelijke ordening die hebben een flinke beleidsvisie geschreven voor meerder jaren over duurzaam Gelderland. Het project “Mijn ideale school” verbindt die duurzaamheid, middels kunst en cultuur. De beleidsvisie laat kinderen nadenken en activeren om over hoe zij hun schoolplein en omgeving duurzamer kunnen inrichten”.

De Viersprong is de enige school uit Wijchen die zich heeft ingeschreven voor dit project. Van alle inschrijvingen werden in totaal 11 scholen gekozen om mee te doen.

Waarop de selectie is gemaakt voor het inschrijven van de scholen was spreiding om niet alles in 1 plaats te laten komen. Het idee moest ook echt vanuit de kinderen komen en niet aangestuurd zijn vanuit docenten. Er is gelet op de haalbaarheid van de uitvoering, dat het ook echt resultaat oplevert en met name in geval van de Viersprong de kracht om de ondernemers uit de omgeving ook te betrekken.
Mijn ideale school
Mijn ideale school
Gedeputeerde Josan Meijers van Provincie Gelderland

Tekst Ans Baars-van Haalen

Reacties

article
87011
Basisschool de Viersprong draagt bij aan "Mijn ideale school"
Op vrijdag 18 januari werd op basisschool de Viersprong in Wijchen het officiële startsein gegeven
https://wijchen.nieuws.nl/nieuws/20190118/basisschool-de-viersprong-draagt-bij-aan-mijn-ideale-school/
2019-01-18T17:59:23+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/379/2019/01/18172035/Mijn-ideale-school.jpg
Basisschool De Viersprong, Gaaf Gelderland, project “Mijn ideale school”, Provincie Gelderland, wijchen
Nieuws