‘Mooi ouder worden’ in Wijchen

Foto:

Tijdens een speciale themamiddag op 1 april zijn uiteenlopende partijen uit het Wijchense met elkaar in gesprek gegaan over hoe ook zij kunnen bijdragen aan een nieuwe kijk op ‘mooi ouder worden’ in Wijchen. Vertegenwoordigers van diverse lokale partners, van wonen tot sociale netwerken en van vrije tijd tot welzijn en zorg, legden samen de basis voor een nieuwe publieksbeweging die zoveel mogelijk Wijchenaren positief moet gaan ‘raken’. De themamiddag Mijn Volgende Hoofdstuk vond plaats in De Vloer van de Bibliotheek en de foyer van ’t Mozaïek.

Want te vaak en te vanzelfsprekend, zo was het motto van de middag, gaat het bij ouder worden nog over het ‘vervalverhaal’. Over ziekte en gebrek, over verlies en ‘toch weten vol te houden’. De jonge Stichting Mijn Volgende Hoofdstuk stelt daar actief een ander verhaal tegenover, namelijk ouder worden als je vervolgverhaal. Een verhaal dat verder gaat waar je gebleven was in je leven. En dat uitgaat van wat er allemaal nog voor je ligt, juist ook als je ouder wordt. ‘Wat maakt voor jou dat volgende hoofdstuk de moeite waard?’, is dan ook de vraag die inwoners zichzelf en elkaar veel meer en eerder zouden moeten stellen, aldus de nieuwe publieksbeweging.

Mooi ouder worden is nauw verbonden met heel veel facetten van dat nieuwe hoofdstuk in je leven: denk aan hoe je woont, je sociale contacten, je financiën, hoe goed je je voelt en wat je doet met al die vrije tijd. Daar op tijd en goed over nadenken, helpt om beter oud te worden, blijkt ook uit recent onderzoek.

Wijchense partijen die daar goed bij kunnen helpen, van zorginstellingen tot woningcorporaties en van maatschappelijke verenigingen tot kunst- en cultuurinstellingen, kwamen daarom samen tijdens de speciale themadag op 1 april. Geïnspireerd door het verhaal van Mijn Volgende Hoofdstuk, met een heel persoonlijke introductie van wethouder Titus Burgers (o.a. Welzijn en WMO), discussieerden zij in kleine groepjes over de bijdrage die zij daarin kunnen leveren. Uit die gesprekken vloeiden veel praktische ideeën voort, die dankbare ‘munitie’ gaan vormen voor de nieuwe publieksbeweging in Wijchen. 

Wethouder Burgers kijkt terug op een geslaagde middag: ‘De belangrijkste conclusie uit de dialoog van vandaag is niet óf, maar hóe we deze beweging een plekje in Wijchen gaan geven. Ons doel is om zoveel mogelijk Wijchenaren te bereiken, zodat iedereen de kans krijgt om op tijd te gaan nadenken over wat jouw volgende hoofdstuk voor jou de moeite waard maakt. Je gunt iedereen dat je daar bijtijds een antwoord op vindt – en, waar nodig, zeker ook de hulp om dat antwoord in daden om te zetten’

De beweging ‘Mijn Volgende Hoofdstuk’ komt voort uit het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) van ZonMw en is intussen een zelfstandige entiteit, in de vorm van een Steunstichting. Wijchen is de eerste gemeente van Nederland waar de beweging op gang komt. ‘Die pioniersrol pakken we graag op’, aldus wethouder Burgers. ‘Want zaken als levensgeluk en geestelijke gezondheid van onze burgers zijn thema’s waar we ons als gemeente medeverantwoordelijk voor voelen. Ouder worden is ook een reis. En als voor jezelf helder is hoe je die reis het liefst invult, geeft je dat energie en vreugde. Noem het voorpret.’

Nog dit jaar zullen de eerste activiteiten van Mijn Volgende Hoofdstuk in Wijchen van start gaan, in nauwe samenwerking tussen Gemeente Wijchen en diverse (maatschappelijke) partijen en initiatieven.
Kijk voor meer informatie ook op www.mijnvolgendehoofdstuk.nl.

Reacties