Publiekelijke opening tentoonstelling “Vrij! Wijchen herdenkt ’40-‘45”

Foto: Museum Kasteel Wijchen

Woensdag 11 september 2019 wordt de nieuwe tentoonstelling van Museum Kasteel Wijchen “Vrij! Wijchen herdenkt ’40-‘45” publiekelijk geopend in de tuin van Kasteel Wijchen. De tentoonstelling sluit aan bij de nationale herdenking en viering van 75 jaar bevrijding, vrede en vrijheid.

“Vrij!” vertelt het oorlogs- en bevrijdingsverhaal van bewoners van Wijchen en omgeving. Hoe hebben zij het offensief ervaren? Met bijzondere objecten, foto’s, filmbeelden en ooggetuigenverslagen geeft de tentoonstelling een lokale kijk op de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Hoe is het om vlak achter de frontlinie te leven? Wat schrijft de Wijchense Marie van Kessel in haar dagboek? De persoonlijke verhalen van Wijchenaren laten ook zien dat het leven in de jaren na de bevrijding niet altijd gemakkelijk was. Praktische zaken als woningnood en voedselschaarste dienen zich aan en natuurlijk moet men de herinneringen aan de oorlog een plek geven.

Woensdag 11 september 2019 wordt de tentoonstelling officieel geopend voor publiek. Voorafgaand aan de opening vindt er een defilé plaats met circa 10 historische legervoertuigen. Vanaf 15.00 uur wordt er verzameld op de parkeerplaats achter de bioscoop aan de Oude Klapstraat. De voertuigen rijden vervolgens door de winkelstraten naar de kasteeltuin. Om 16.00 uur wordt de tentoonstelling in de kasteeltuin geopend. Daarna kunnen de voertuigen bezichtigd worden. Het openingsprogramma in de kasteeltuin is publiekelijk en voor iedereen gratis toegankelijk. Na het programma in de kasteeltuin is er een besloten programma voor uitsluitend genodigden.

Vanaf donderdag 12 september 2019 is de tentoonstelling voor publiek te bezoeken. De tentoonstelling is te zien tot en met 30 augustus 2020 in het Koetshuis van Kasteel Wijchen. De tentoonstelling wordt gepresenteerd in twee delen. Van september 2019 tot april 2020 staan de oorlogsverhalen centraal. Daarna de bevrijding en het leven in 75 jaar vrijheid.

Voor meer informatie: www.museumwijchen.nl.

Reacties