Aandacht voor laaggeletterdheid

Foto: lil foot/Pixabay

Deze week wordt de Week van Lezen en Schrijven gehouden. Bibliotheek Wijchen staat donderdag 10 september op het kerkplein bij de weekmarkt in het centrum, om informatie te geven over laaggeletterdheid.

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven of rekenen. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: ze zijn minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen, blijkt uit onderzoek.

Onderzoek

Stichting Lezen en Schrijven heeft daarom een speciale week georganiseerd die afgelopen maandag is begonnen en duurt tot en met zondag 13 september. De stichting zet zich in ervoor in dat iedereen kan lezen, schrijven, rekenen en omgaan met een computer of smartphone. ‘Want een samenleving waarin iedereen meedoet, daar hebben we allemaal wat aan’, aldus de stichting. Naast allerlei activiteiten houdt de stichting ook onderzoek. Zo blijkt dat er 740.000 laaggeletterde werknemers in Nederland zijn en dat het niet goed kunnen lezen, schrijven of rekenen de laaggeletterde zelf zo’n 575 euro per jaar kost.

Informatiestand

Wie moeite heeft met lezen of schrijven of iemand in zijn omgeving kent die niet zo goed is in lezen of schrijven en die daar last van heeft, kan donderdag naar de informatiestand van Bibliotheek Wijchen komen. De stand staat tussen 9.30 en 12.30 uur op het kerkplein in het dorp.

Meer informatie is te lezen op de site van Stichting Lezen en Schrijven.

 

Reacties