Boa’s Wijchen krijgen handboeien en bodycams

Foto: PxHere

De boa’s in Wijchen worden uitgerust met handboeien en een bodycam. Het college van B en W van Wijchen heeft dit besluit genomen na vragen van de Wijchense VVD over de uitrusting van de buitengewoon opsporingsambtenaren. De VVD had ook graag gezien dat zij een wapenstok en pepperspray zouden krijgen, maar hierin gaat het college niet mee.

Volgens de Wijchense VVD worden boa’s steeds vaker geconfronteerd met agressie en bedreigende situaties. Volgens een enquête van de vakbond voor boa’s heeft 57 procent van hen een onveilig gevoel tijdens hun werk, zegt de VVD. Door de toenemende mate van agressie waar zij mee te maken krijgen heeft de Minister van Justitie en Veiligheid eerder dit jaar beslist om gemeenten ook de mogelijkheid te geven hun boa’s te voorzien van pepperspray en een wapenstok. Hiermee kunnen zij zichzelf beter beschermen indien zij te maken krijgen met gewelddadige groepen of verwarde personen.

Politiebureau

In Wijchen krijgen de boa’s geen wapenstok en pepperspray omdat de gedachte is dat het monopolie op geweld bij de politie thuishoort. Als boa’s te maken krijgen met agressie kunnen zij terugvallen op de politie. Met handboeien kunnen ze de persoon in ieder geval zelf naar het politiebureau brengen. ‘Uiteraard blijft het college alert op ontwikkelingen in de gemeente die een verdere uitbreiding van de uitrusting noodzakelijk maken, en zal ook navenant handelen’, zo schrijft het college van B en W in antwoord op de vragen van de VVD.

 

Reacties