Museum Kasteel Wijchen krijgt compensatiegeld

Foto: wijchen.nieuws.nl

Stichting Museum Kasteel Wijchen heeft een financiële bijdrage van gekregen uit de Compensatieregeling Coronacrisis Musea.  In totaal kregen 128 musea die per jaar 7500 en meer bezoekers trekken een bijdrage.

In de derde aanvraagronde voor musea zijn 128 aanvragen voor de Compensatieregeling Coronacrisis Musea 7.500 bezoekers en meer positief beoordeeld en toegekend. De hoogte van een bijdrage varieert; bij de toekenning is een vast bedrag gehanteerd dat verband houdt met het gemiddelde aantal betalende bezoekers in 2017 en 2018. Die bedragen lopen van 7000 tot 30.000 euro

De compensatieregelingen voor musea zijn onderdeel van een breder steunpakket voor de gehele beeldende kunst- en erfgoedsector. Deze bijdrage van het Mondriaan Fonds is bedoeld om tegemoet te komen aan de gederfde inkomsten als gevolg van COVID-19 in 2020.

Minister

Minister Van Engelshoven: “De musea zijn hard geraakt tijdens de coronacrisis. Gelukkig kunnen we nog naar het museum. Met gebruik van het steunpakket voor cultuur konden musea openblijven ondanks dat ze een beperkt aantal bezoekers mogen ontvangen. Dank aan het Mondriaan Fonds voor de ondersteuning hierbij. En fijn dat we ook bij de verdeling van de middelen uit het tweede steunpakket weer een beroep op het fonds kunnen doen.”

In totaal 28 regionale musea die meer dan 100.000 bezoekers trekken kregen een bedrag afhankelijk van de bijdragen van gemeenten en provincies aan die musea; 27 musea (40.000 tot 100.00 bezoekers) kregen 60.000 euro per museum. Hieronder De Bastei en Museum Het Valkhof in Nijmegen. In de categorie waarin Museum Kasteel Wijchen zit kreeg onder meer ook het muZIEum in Nijmegen een bijdrage.

Tweede steunpakket

Binnen de aanvullende ondersteuning van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is voor musea 16 miljoen euro gereserveerd. Met drie compensatieregelingen voor de musea is in 2020, met een aanvulling uit eigen middelen van het Mondriaan Fonds, 17 miljoen euro besteed.

Een tweede steunpakket voor de eerste helft van 2021 is reeds aangekondigd. Het Mondriaan Fonds zal hierin regelingen maken ter uitvoering van de 20 miljoen euro voor private musea en collecties van nationaal belang. De uitwerking volgt in het voorjaar van 2021.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen