Gemeente zoekt slachtoffers van toeslagenaffaire

Foto: Gerd Altmann via Pixabay

De gemeente Wijchen is op zoek naar de 6 gezinnen in de gemeente die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire. De gemeente biedt hun hulp aan middels een gesprek waarin zaken op een rijtje worden gezet.

Er zijn in Nederland 90.000 huishoudens in beeld van wat bekendstaat als de toeslagenaffaire rond de kinderopvang. Het ministerie van Financiën vermoedt dat in totaal 26.000 ouders ten onrechte als fraudeur zijn aangemerkt. Daarvan zijn er 9000 schrijnende gevallen.

Oproep

Wethouder Nick Derks. Foto: Gemeente Wijchen

In Wijchen gaat het om 6 gezinnen, maar er is niet bekend in welke mate zij gedupeerd zijn. “Wij willen graag met die mensen in contact komen”, zegt wethouder Nick Derks. “Wij weten niet wie dat zijn, want in het kader van de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming, red.) wordt dat niet bekendgemaakt. Wij willen graag met deze mensen in gesprek om te praten over onder meer hun gezinssituatie, gezondheid en financiën. Dan kunnen we kijken op welke wijze wij als gemeente kunnen helpen.”

Het is niet het uitgangspunt, maar het zou volgens Derks kunnen dat de gemeente op financieel gebied helpt in het kader van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening.

Coördinator

Om alles in goede banen te leiden heeft de gemeente een coördinator benoemd die als eerste in gesprek gaat met de slachtoffers. Daarna zal mogelijk de hulp van het Sociaal Wijkteam worden ingeschakeld. Het is een team van zorgprofessionals dat samen met de cliënt zoekt naar praktische oplossingen voor problemen op het gebied van welzijn en zorg.

30.000 euro

Iedere gedupeerde van de toeslagenaffaire krijgt in de komende maanden, maar in ieder geval voor 1 mei, van het Rijk 30.000 euro ter compensatie. Staatssecretaris Van Huffelen denkt dat voor circa de helft van de gedupeerde ouders dit bedrag de geleden schade zal dekken. Sommigen krijgen meer dan ze zijn kwijtgeraakt, maar zij hoeven volgens Van Huffelen niet bang te zijn voor een terugvordering.

Melden

De 6 gezinnen waar de gemeente Wijchen naar op zoek is, kunnen zich melden via de normale communicatiekanalen: telefoon 088-4327000, e-mail [email protected].

Reacties