Ilse Arts daagt werkend Wijchen uit

Ilse Arts roept werkend Nederland op te bewegen.
Foto: Sitness

De paralympische rolstoelbasketballers, onder wie Ilse Arts uit Wijchen, hebben het initiatief genomen voor de Zitloze Werkdag op donderdag 21 januari. Tijdens deze dag wordt werkend Nederland uitgedaagd om 25 procent van de tijd te gaan staan en te bewegen.

Mede door het thuiswerken in deze coronatijd zitten veel mensen een groot deel van de dag. Omdat dit niet goed is voor de gezondheid, bedachten de paralympische rolstoelbasketballers de Zitloze Werkdag. Zij moeten noodgedwongen veel zitten waardoor zij op een andere en bewuste manier omgaan met voeding en bewegen. Zij weten hoe je fit kunt blijven en wat een goede zithouding is.

Ilse Arts uit Wijchen is rolstoelbasketballer. “Het is voor mij onwijs belangrijk om goed te zitten, want ik wil zo lang mogelijk gezond en fit blijven. Niet alleen om te sporten, maar ook om goed te kunnen blijven functioneren in mijn dagelijks leven.”

Arts maakt sinds 2015 deel uit van de Nederlandse selectie. Dat heeft een aantal mooie prijzen opgeleverd: een paralympische bronzen medaille, een gouden WK-plak en 2 EK-medailles, goud en zilver. “In 2010 heb ik een dwarslaesie gekregen. Omdat ik heel graag wilde blijven sporten, ben ik met rolstoelbasketbal begonnen. Een sport die mij vanaf het begin heeft gegrepen.”

Thuiswerkplek

Foto: Pixabay

De rolstoelbasketballers willen met hun initiatief helpen om werkend Nederland fit en vitaal te krijgen. Gemiddeld zitten we in Nederland 7,5 uur per dag. En dat vergroot de kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en klachten aan spieren, pezen en gewrichten.

Door de lockdown werken steeds meer mensen thuis. De werkomgeving is hierdoor veranderd; we maken op een andere manier met elkaar contact en werken vanuit een vaak niet ideale thuiswerkplek. 41 procent van de thuiswerkers geeft aan vaker last te hebben van fysieke klachten en 1 op de 10 gaat vaker naar de fysiotherapeut.

Bewegingswetenschapper Wessel Breeuwsma geeft aan dat te lang zitten in dezelfde houding juist de klachten veroorzaakt: “Het regelmatig bewegen, ieder uur of half uur, smeert de gewrichten en zorgt ervoor dat deze klachten niet ontstaan of verergeren. De houding in de stoel of de manier van zitten is eigenlijk van ondergeschikt belang.”

Livestream

Op donderdag 21 januari geven twee rolstoelbasketballers vanaf 09.15 uur de warming-up, dit wordt online gedaan via een livestream. Elk 90 minuten wordt een video gedeeld waarin een rolstoelbasketballer een oefening uitlegt om het zittend werken te doorbreken. De dag wordt afgesloten met een prijsuitreiking.

Bedrijven kunnen zich gratis aanmelden via de website van Sitness, het online platform van de rolstoelbasketballers.  Ook individuen kunnen zich aanmelden. Arts: “Maar we zouden het fantastisch vinden als we uiteindelijk zoveel mogelijk bedrijven de Zitloze Werkdag kunnen laten ervaren, voor een vitaal werkend Nederland.”

 

 

Reacties