Meer afval gescheiden aangeleverd vorig jaar

Foto: Dar

Inwoners uit de Dar-regio zijn een van de beste afvalscheiders van Nederlanders. Ook in Wijchen is in 2020 meer afval gescheiden. Dat laten voorlopige cijfers van de Dar zien. Doordat mensen vorig jaar meer thuis waren, zamelde Dar meer grondstoffen zoals groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) en plastic+ in. Het effect van thuisblijven door corona is in de afvalinzameling volgens het bedrijf goed zichtbaar.

Er zijn nog geen aparte cijfers beschikbaar van de gemeenten in de Dar-regio: Berg en Dal, Beuningen, Heumen, Druten, Nijmegen en Wijchen. Volgens Dar is de kwaliteit van het afval goed, maar kan het op onderdelen beter. Zo kan de kwaliteit van gft-afval beter. Als inwoners bijvoorbeeld glas of plastic bij het gft-afval doen, kan dit ervoor zorgen dat een hele vracht wordt afgekeurd.

De gemeenten en Dar richten zich in 2021 op het verminderen van afkeur van gft-afval. Bijvoorbeeld met acties in verschillende wijken, waar Dar inwoners tips geeft over hoe ze hun afval beter kunnen scheiden.

Meer glas

Per inwoner zamelde Dar meer grondstoffen in dan in 2019. Voor gft-afval is dit een stijging van 6% en voor plastic+ (plastic verpakkingen, blikken en pakken) een stijging van 11%. Ook de hoeveelheid glas per inwoner steeg met 13%. Textiel en oud papier en karton lieten geen stijging zien. Oud papier en karton nam vooral in volume toe door de vele pakketjes. Tot slot was er een flinke stijging van piepschuim. Het totaal ingezamelde aantal kilo’s piepschuim lag in 2020 maar liefst 35% hoger.

Luiers recyclen

Deze zomer start Dar met de inzameling van gebruikte luiers en incontinentiemateriaal. Afvalenergiecentrale ARN in Weurt kan het plastic dat in luiers zit met nieuwe, innovatieve installaties terugbrengen tot plastic korrels. Hiervan kunnen producenten nieuwe plastic producten maken zoals plastic straatmeubels en planken. Van ontlasting en urine uit de luiers en incontinentiemateriaal wordt biogas gemaakt. Dit wordt weer ingezet als groene energie. Zo kan meer afval als grondstof worden gebruikt en wordt de hoeveelheid restafval nog minder.

Minder betalen

Ondanks de stijging van de hoeveelheid gft-afval zit er nog steeds veel keukenafval bij het restafval. Gemiddeld zo’n 10 miljoen kilo op jaarbasis. Keukenafval, zoals etensresten, mogen bij het gft-afval. Dit is beter voor het milieu. Van gft-afval wordt bijvoorbeeld compost gemaakt voor in de tuin of kamerplant. Ook wordt er groengas van gemaakt, waar bussen in onze regio op rijden. Daarnaast wordt CO2 dat vrijkomt bij de verwerking gebruikt in de land- en tuinbouw. Het is volgens Dar ook goed voor de portemonnee, want hoe beter een inwoner gft-afval scheidt, hoe minder een inwoner betaalt voor restafval.

Bron: Dar

Zie ook:
Wijchen meer kwijt aan Dar, geen gevolgen burgers

Reacties

Cookieinstellingen