Elektronisch afval biedt kans op werkgelegenheid

Foto: Dar

Afvalbeheerder Dar wil zoveel mogelijk elektronisch afval een tweede leven geven als product of onderdeel en anders weer gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Deze nieuwe activiteit levert werkgelegenheid op. Er wordt nauw samengewerkt met het regionaal WerkBedrijf Rijk van Nijmegen, waar ook Wijchen deel van uitmaakt.

Sinds de start met gescheiden inzameling van elektr(on)ische apparaten, zo’n 20 jaar geleden, worden in Nederland steeds meer apparaten gescheiden ingezameld en weer als grondstof ingezet. Jaarlijks wordt al veel elektronisch afval (198 miljoen kilo) in Nederland gescheiden ingezameld en weer als grondstof ingezet.

Heel veel inwoners scheiden al elektronische apparaten, maar met name de kleine apparaten belanden nog weleens bij het restafval. Veel van die apparaten bevatten nog prima onderdelen die een tweede leven kunnen krijgen of gewoon nog gebruikt kunnen worden. Als een apparaat nog werkt kunnen inwoners het naar de kringloop brengen. Op de milieustraten van Dar kunnen deze apparaten ook ingeleverd worden. Dit geldt ook voor winkels waar een nieuwe elektronisch apparaat gekocht wordt.

Sociale werkgelegenheid

Dar, Midwaste, Road2Work Nederland en Stichting OPEN hebben nu de krachten gebundeld om het hergebruik van product en onderdelen te stimuleren. Er is een gezamenlijke organisatie opgericht: Road2Work@Dar dat in de opstartfase wordt ondersteund door de provincie Gelderland.

De organisatie wil niet alleen de circulariteit (hergebruik) bevorderen, maar door deze nieuwe activiteit ook een bijdrage leveren aan de sociale werkgelegenheid (re-integratie). Naast het bieden van structurele werkgelegenheid leidt de nieuwe organisatie ook mensen op en begeleidt hen naar regulier werk.

Samenwerking

Om innovaties op het gebied van circulariteit en sociale werkgelegenheid te realiseren wordt ook samenwerking gezocht met lokale partijen in de regio Nijmegen, zoals Goohoo in Nijmegen en de onderwijsinstellingen roc, Hogeschool Arnhem Nijmegen en Radboud Universiteit.

Zie ook:
Meer afval gescheiden aangeleverd vorig jaar

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen