Lokale studentenvakbond AKKU gematigd positief

Foto: Pixabay

Het collegegeld voor studenten wordt het aankomende jaar gehalveerd als compensatie voor de coronacrisis. Studentenvakbond AKKU noemt de halvering: “Een goed begin, maar slechts het halve werk.”

Door de coronacrisis zijn studenten in grote problemen gekomen. Niet alleen zijn veel studenten inkomsten uit een bijbaan kwijtgeraakt en moeten zich daardoor dieper in de schulden steken, ook het welzijn gaat achteruit. Menno Uphoff, voorzitter van AKKU, de studentenvakbond die de belangen behartigt van studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en de Radboud Universiteit, zegt: “Studenten hebben het afgelopen jaar voornamelijk achter een scherm gezeten, vaak op een piepklein kamertje. Studenten hebben nu massaal last van depressieve klachten.”

Extra jaar

Om studenten te steunen in de coronacrisis pleitte AKKU samen met andere studentenvakbonden eerder al voor een heel jaar vrijstelling van collegegeld voor alle studenten. “Wij willen een jaar extra omdat studenten zich daarmee kunnen herpakken na deze crisis. Zo’n jaar geeft hun de ruimte om bijvoorbeeld vakken in te halen of meer ervaring op te doen.’

De studentenbond is dan ook slechts half enthousiast over de halvering van het collegegeld. “Zo’n halvering is natuurlijk een goed begin, er gebeurt in ieder geval iets. Maar het blijft half werk. Studenten hebben een heel jaar in de ellende gezeten en ook afstudeerders hebben steun nodig. Voor hen heeft dit plan weinig te bieden.”

Zie ook:
Lokale studentenvakbond AKKU wil gratis collegejaar

 

Reacties