Wijchen qua woonlasten goedkoopste gemeente in regio

Foto: Nattanan Kanchanaprat/Pixabay

Wijchenaren zijn dit jaar in totaal 730,37 euro kwijt aan gemeentelijke belastingen. Vorig jaar bedroegen de woonlasten 725,68 euro. Dat komt neer op een stijging van 0,6 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis. Wijchen is daarmee de goedkoopste gemeente in de regio.

De woonlasten zijn onderverdeeld in onroerendezaakbelasting (ozb), afvalheffing en rioolheffing.

De lasten in Wijchen in vergelijking met 2020 bedragen:

  • ozb:                    321,78 euro | 316,25 euro in 2020
  • afvalheffing:    240,68 euro | 240,68 euro in 2020
  • rioolheffing:     167,91 euro | 168,75 euro in 2020
  • Totaal                 730,37 euro | 725,68 euro in 2020

In vergelijking met buurgemeenten bedragen de woonlasten in 2021:

  • Wijchen:                        730,37 euro
  • Druten:                          752,61 euro
  • Nijmegen:                     778,35 euro
  • Grave:                             835,54 euro
  • Beuningen:                   849,86 euro
  • West Maas en Waal:  912,41 euro

Ozb

De ozb stijgt dit jaar in Nederland met gemiddeld 5,3 procent, blijkt uit het jaarlijkse woonlastenonderzoek van Vereniging Eigen Huis onder gemeenten. In totaal verhogen 53 van de 363 gemeenten de ozb dit jaar met meer dan 10 procent.

Koploper is de gemeente Opmeer (NH) met een stijging van 41 procent! Gemiddeld betekent dat voor huiseigenaren in deze gemeente een hogere aanslag van 121 euro. Het tegenovergestelde is het geval in de gemeente Venlo, waar de ozb dit jaar met 6 procent daalt.

Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stijgen de kosten van de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugdzorg jaarlijks met 7 procent. Steeds meer gemeenten komen door deze hoge zorgkosten in financiële problemen en zeggen hierdoor geen andere keuze te hebben dan de ozb te verhogen.

Beroep op kabinet

Vereniging Eigen Huis vindt dat budgettaire problemen in het sociaal domein niet mogen worden afgewenteld op mensen met een eigen huis. Het demissionaire kabinet heeft echter besloten deze discussie over te laten aan een volgend kabinet. “Hierdoor is het risico groot dat de ozb volgend jaar verder oploopt, omdat gemeenten na de zomer een sluitende begroting voor 2022 moeten maken”, zegt Karsten Klein, directeur belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. “Daarom doen wij een dringend beroep op het kabinet om nu afspraken te maken over aanvullend budget om zo nieuwe lastenverzwaringen te voorkomen.”

Wijchen is en blijft de komende jaren financieel gezond, zo liet het college van burgemeester en wethouders in oktober weten. Wethouder financiën Geert Gerrits zei toen op wijchen.nieuws.nl: “Ons huishoudboekje is op orde. De meerjarenbegroting is sluitend en de lasten voor de inwoners veranderen nauwelijks. Wijchen is financieel gezond en blijft ook de komende jaren een van de goedkopere gemeenten in de regio.”

Afvalstoffenheffing

Foto: Dar

De afvalstoffenheffing stijgt dit jaar in Nederland met gemiddeld 7,8 procent. Ook hier zijn de onderlinge verschillen groot, omdat iedere gemeente zijn eigen tarieven vaststelt. In Baarn stijgt de afvalstoffenheffing voor meerpersoonshuishoudens (gezinnen) met ruim 57%, een verhoging van 143 euro.

Oorzaak van de stijging is de hogere belasting die gemeenten betalen voor het storten en verbranden van afval. Die belasting steeg vorig jaar van 13 naar 31 per ton afval. De rijksoverheid wil hiermee recycling bevorderen. Door deze lastenverzwaring door te berekenen in het tarief stijgt in veel gemeenten de afvalstoffenheffing dit jaar fors.

Gemeente Wijchen is dit jaar ruim 200.000 euro meer kwijt aan afvalinzameling omdat de verwerkingskosten fors zijn gestegen, maar voor de Wijchense burgers heeft dat geen gevolgen: dit jaar gelden dezelfde tarieven als vorig jaar.

Jaarlijks onderzoek

Vereniging Eigen Huis doet jaarlijks onderzoek naar de gemeentelijke woonlasten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Marlyse Research. De gepubliceerde bedragen zijn gebaseerd op de tarieven die gemeenten hebben verstrekt en op de gemiddelde woz-woningwaarden van het CBS. De cijfers van prijsstijgingen zijn afkomstig van toezichthouder De Waarderingskamer.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen