In Wijchen ruim 1500 stemmers op eerste dag

Foto: Rijksoverheid

Op de eerste dag van de Tweede Kamerverkiezing zijn in de gemeente Wijchen 1516 stemmen uitgebracht. Dat is 4,6 procent van het totaal. In Wijchen zijn 32.743 stemgerechtigden.

Er waren gisteren (maandag) op de eerste dag van de verkiezing, 4 stembureaus geopend in de gemeente.

Het aantal uitgebrachte stemmen per stemlocatie:

  • Huis van de gemeente:      461
  • Sporthal Achterlo:               340
  • Sporthal Zuid:                       400
  • Jeugdhuis Woezik:              315

Hier kan ook vandaag tot 21.00 uur gestemd worden. De vervroegde data zijn vooral bedoeld om kwetsbaren en mensen uit risicogroepen de kans te geven te stemmen zonder dat er al te veel andere mensen bij zijn. Mensen zonder klachten mogen officieel ook vandaag hun stem uitbrengen en zullen niet weggestuurd worden.

Briefstemmers

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels de procedure voor de briefstemmen aangepast. In een brief aan de Tweede Kamer schrijf zij vandaag dat op stembureaus de enveloppen mogen worden geopend om te controleren of er een stempas in zit.

Eerder ontstonden in diverse gemeenten problemen doordat sommige briefstemmers (70-plussers) zowel een stempas als een stembiljet in dezelfde envelop hadden gestopt. Daardoor was 8,5 procent van de ingediende briefstemmen ongeldig. In overleg met de Kiesraad en de Raad van State is de procedure nu aangepast en mogen enveloppen met het stembiljet worden geopend als men vermoedt dat de stempas er ook in zit.

Zie ook:
Vandaag en morgen al stemmen voor de Tweede Kamer

Al veel stemmen binnen op afgiftepunt brieftstemmen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen