Kasteel krijgt nieuw meubilair, gordijnen en av-systeem

Foto: CIZO Communicatie

De gemeenteraad besluit donderdagavond over een krediet van 163.000 euro om het kasteel in Wijchen in te richten met onder meer audiovisuele middelen, nieuw meubilair en nieuwe gordijnen.

Het kasteel wordt momenteel voor circa 4 miljoen euro (2,8 miljoen van de gemeente en 1 miljoen van de provincie) grondig gerenoveerd. Om de historische uitstraling terug te brengen is het volgens het college van burgemeester en wethouders noodzakelijk om voor een deel nieuwe inventaris aan te schaffen. Met het huidige meubilair in de Emiliazaal en Emanuelzaal is volgens B en W geen ideale opstelling te maken. Bij diverse proefopstellingen is gebleken dat de tafels en stoelen een goede doorstroming blokkeren en het huidige meubilair erg veel ruimte in beslag neemt. Vooral rolstoelgebruikers kunnen moeilijk vanuit de foyer naar de Emanuelzaal komen. Ook voor het streamen van de vergadering is de huidige opstelling lastig.

Historische uitstraling

De bedoeling van de renovatie is ook om de historische uitstraling terug te brengen in het kasteel. Vooral op de begane grond waar bezoekers als eerste komen en waar de representatieve kamers zijn zoals de B&W-kamer, trouwkamer, ontvangstruimte (de overkapte binnenplaats en foyer) en de Emiliazaal, de ‘Zaal van de Democratie’ (de raadzaal).

De uitstraling van het kasteel wordt na de verbouwing heel anders als de muren, plafonds, deuren, kozijnen zijn bewerkt naar historische kleurstelling. Een deel van het huidige meubilair en de gordijnen op de begane grond passen daar volgens het college niet goed meer bij.

Nieuw meubilair

B en W stellen daarom voor om voor de herinrichting van de publieke ruimtes voor een deel nieuw meubilair aan te schaffen (Emiliazaal en trouwkamer) en met het te vervangen meubilair tezamen met een deel van het andere bestaande meubilair de overige ruimtes opnieuw in te richten. Meubelstukken die niet meer gebruikt worden, worden door de gemeente geschonken aan maatschappelijke verenigingen of aan de Kringloopwinkel.

Av-middelen

Deel van de inrichting zijn audiovisuele middelen waarmee een (raads)vergadering kan worden opgenomen. Al in 2012 werd een motie aangenomen om te onderzoeken hoe de Emiliazaal uitgerust kan worden met een degelijk videosysteem waarmee raadsvergaderingen zowel voor publiek op tribune als thuis, kunnen worden ondersteund. Het systeem biedt tevens de mogelijkheid om te ondertitelen. Met de beoogde av-middelen in de Emiliazaal en Emanuelzaal kan met een zoekfunctie in de geregistreerde opname op naam, titel of trefwoord door het verslag gezocht worden.

Notulist

De aanschaf van de nieuwe inventaris kan budgetneutraal, zegt het college. Bij raadsvergaderingen is geen notulist meer nodig door de nieuwe AV-middelen. Hierdoor valt een bedrag vrij van 15.000 euro uit het budget voor raadsondersteuning. Hiervan wordt 13.000 euro voor de nieuwe investering gebruikt. Een bedrag van 2000 euro valt vrij ten behoeve van de algemene middelen.

 

Reacties