Nieuwe borden buurtpreventie, zonder logo WhatsApp

Foto: WABP

De gemeente laat de borden van Buurtpreventie met het logo van WhatsApp staan. D66 had gevraagd om de borden aan te passen door de ‘reclame’ voor het product voor instant messaging te verwijderen. Het college van burgemeester en wethouders vindt dit niet noodzakelijk. Er komen overigens voor nieuwe initiatieven wel andere borden, zonder logo, maar met de vermelding WhatsApp.

In Wijchen zijn circa 60 wijken en buurten die gebruikmaken van WhatsApp BuurtPreventie. Dat wordt duidelijk gemaakt door middel van borden bij het begin van de wijk. WhatsApp BuurtPreventie (WABP) is een landelijk opererende stichting die zich inzet voor het veiligheids- en leefbaarheidsgevoel van mensen. Zij doet dit door vrijwilligers te faciliteren om hun buurt veilig en leefbaar te houden en burgerinitiatieven te ondersteunen.

Herkenbaar

Het college erkent dat het gebruik van het logo een vorm van reclame is; het is wel van mening dat de borden inmiddels zeer herkenbaar zijn en zo bijdragen aan de subjectieve veiligheid in de gemeente. De borden (geel met blauw opschrift en soms groen logo) worden sinds 2015 in Wijchen gebruikt. “De voorraad aan borden is overigens nagenoeg op”, zegt burgemeester Marijke van Beek. “We introduceren een nieuw bord waarop een nieuw buurtpreventielogo wordt gebruikt en we de naam WhatsApp blijven gebruiken voor de herkenbaarheid. Whatsappen is inmiddels een ingeburgerd Nederlands werkwoord. En deze vorm van buurtpreventie is ook daaraan gekoppeld.”

Nieuw bord

Het nieuwe bord is speciaal voor Wijchen en Druten ontworpen en bestaat uit 2 opgestoken handen als stopteken en de tekst: WhatsApp Buurtpreventie. Het logo van WhatsApp staat er niet meer op, maar dat heeft volgens burgemeester Van Beek niet te maken met de vragen van D66 maar met het feit dat whatsappen inmiddels een ingeburgerd begrip is. Het bord voor Wijchen is uitgevoerd in rood-wit, het bord voor Druten in groen-wit, de kleuren die zijn verwerkt in de gemeentelijke logo’s van beide gemeenten.

Het ontwerpen van het nieuw bord heeft te maken met het gezamenlijk professionaliseren en harmoniseren van preventieve veiligheidsmaatregelen. Hier maken het verder ontwikkelen van de gemeentesite (overzichtelijker en actueler), een betere samenwerking met burgers en een gerichte communicatie deel vanuit.

Zie ook:
D66 stoort zich aan logo op borden buurtpreventie

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen