Museum Kasteel Wijchen krijgt resten oude paal

De paalschoen met een stuk paal uit de 17e eeuw
De paalschoen met een stuk paal uit de 17e eeuw
Foto: Gemeente Wijchen

Museum Kasteel Wijchen is de resten van een 17e-eeuwse zware paal met ijzeren paalschoen rijker. Rylana Seelen, directeur van het museum, kreeg het circa 40 centimeter grote object vandaag (woensdag) van Dorien van den Boogaard.

Van den Boogaard is de dochter van Theo Albers die de paal uit de kelder van het kasteel redde toen dat in de jaren 90 werd verbouwd. Na zijn dood vond zij de paal in de schuur en besloot die terug te geven aan de gemeente.

Het gaat om de resten van een zware paal met een ijzeren paalschoen uit de tweede helft van de 17e eeuw. Een paalschoen is bedoeld om de pun­ten van hei­pa­len die de grond worden ingeslagen, te beschermen. Mogelijk kan het hout van de paalvoet splijten bij het verder indringen in de grond of door aanraking met puin in de grond. De Romeinen maakten al gebruik van deze techniek.

Blije gezichten van v.l.n.r. Rylana Seelen, José Albers naast haar zus Dorien van den Bogaard, Paul Loermans, Ester van der Linden (beleidsadviseur archeologie gemeente Wijchen)n en Nick Derks (wethouder). Foto Gemeente Wijchen

‘Stukje geschiedenis’

In de jaren 90 werd Kasteel Wijchen verbouwd en in de kelder was men aan het werk om een lift en toiletblok te bouwen. De opzichter van die verbouwing was Theo Albers; hij heeft de paal veiliggesteld. Er was in die tijd bij dergelijke verbouwingswerkzaamheden nog geen begeleiding van een archeoloog.

“Ik ben heel blij dat we dit stukje geschiedenis nu hebben kunnen laten onderzoeken door een archeologisch bureau”, zegt wethouder Paul Loermans. “Zij hebben ontdekt dat de paal uit de tweede helft van de 17e eeuw komt. Zij hebben de paal ook geconserveerd. Dat betekent dat het nu niet verder kan vergaan door bijvoorbeeld roestvorming. Het krijgt nu een mooi plekje in het museum.”

Tijdens de werkzaamheden in de jaren 90 zijn meer palen gevonden. Eén daarvan is door iemand van de universiteit van Delft meegenomen en voorzien van een datum. Dat was een 14e-eeuwse paal die overigens is verdwenen. De paal die het museum nu heeft is de enige paal met paalschoen die nog over is van de verbouwing.

Museumpresentatie

Rylana Seelen: “Deze bijzondere vondst draagt bij aan het verhaal over de geschiedenis van de bewoners van het kasteel. De pas opgegraven 14e-eeuwse muur, de 17e-eeuwse waterput en deze bijzondere paal en paalschoen maken de puzzel over de geschiedenis van het kasteel steeds completer. Natuurlijk kunnen we niet wachten om dit te laten zien in de museumpresentatie. Aan het einde van dit jaar kan iedereen deze bekijken in het opgeknapte kasteel. Het souterrain van het kasteel is dan helemaal toegankelijk voor publiek.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen