Luchtalarm zwijgt op tweede paasdag

Foto: Ad Adriaans/Pixabay

Op tweede paasdag is er geen test van het luchtalarm. Normaal klinkt de sirene elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur, maar omdat het een feestdag is, wordt dit opgeschort.

De sirene wordt nooit getest op nationale feestdagen, Dodenherdenking en religieuze feestdagen meldt de Rijksoverheid. Het testen van het luchtalarm wordt niet op een later moment ingehaald. De eerstvolgende keer dat de sirenes klinken is maandag 3 mei.

Het WAS

Officieel heet het systeem geen luchtalarm, maar WAS: het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem. Het is namelijk ook bedoeld om te waarschuwen bij calamiteiten als een grote brand of het ontsnappen van gevaarlijke stoffen. Een luchtaanval is minder waarschijnlijk ontsnapt zijn. Het idee achter de maandelijkse sirenetest is om te kijken of het alarm het nog doet zonder dat mensen denken dat er een ramp gebeurd is.

600 meter

In Nederland staan 4278 luchtalarmen. In elk dorp vanaf 1000 inwoners staat een luchtalarm opgesteld. Ook kleinere dorpen die dicht bij een mogelijk gevaarlijke locatie liggen, zoals een industriegebied, hebben een luchtalarm. Vaak staan ze op hoge gebouwen maar meestal op palen van soms 18 meter lengte. Mensen binnen een straal van 600 meter van een paal moeten het luchtalarm kunnen horen.

Drie schotels

Een luchtalarm bestaat uit 3 witte schotels. In de eerste en in de tweede schotel zitten allebei 4 speakers die voor de sirene zorgen. Het geluid gaat via een buisje naar de onderkant van de schotel waar het naar buiten gaat. Het alarm duurt exact 86 seconden. Achter die keus zit geen grote wetenschap: tijdens de ontwikkelingsfase bij leverancier Siemens zijn een aantal geluidsfragmenten gepresenteerd en het huidige geluidsfragment is uitgekozen. Dit geluidsfragment heeft toevallig een lengte van 86 seconden.

Afschaffen

Volgens de oorspronkelijke plannen had het systeem al begin 2020 afgeschaft moeten worden. Als vervanger wil de overheid berichtjes sturen via de mobiele telefoon: NL-Alert. Maar dat systeem werkt nog altijd niet vlekkeloos: lang niet iedereen blijkt de testberichten te ontvangen. Daarom blijft het luchtalarm nog even in de lucht elke eerste maandag van de maand.

Tweede paasdag niet, maar voor de mensen die maandag het geluid missen, hier een goedmakertje:

(Bronnen: quest, Brandweer, Rijksoverheid)

 

 

Reacties