Wees er snel bij; tel vanmiddag nog mee!

Foto: Annette Meyer/Pixabay

Het is vandaag de tweede en laatste dag van de jaarlijkse Nationale Bijentelling, die een jaar geleden aan het begin van de coronapandemie zo’n 10.000 mensen trok. Er werden toen zo’n 130.000 bijen geteld. De teller stond bij het begin van de middag op bijna 63.000 bijen.

“Het feit dat iedereen toen door corona min of meer gekluisterd zat aan de eigen tuin gaf de telling een duw in de rug. Ik verwacht dit jaar vergelijkbare aantallen. Ook omdat de natuur aan populariteit wint”, aldus Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur en bijenexpert bij Naturalis. Vooraf schreven al 5000 mensen zich in voor deze telling.

Telformulier

Vanaf het balkon of in de tuin kunnen liefhebbers vandaag nog meedoen door een half uur bijen te tellen. Onderzoekers gebruiken de resultaten om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen. Ook mensen die weinig van bijen afweten kunnen meedoen, na een korte cursus op de website van de Nationale Bijentelling.

De stand om 12.00 uur. Bron: nationalebijentelling.nl
Telling in Wijchen

Op de website van de organisatie is een telformulier te vinden dat tot 20.00 uur ingevuld kan worden. Ook staat daar het bijengidsje met duidelijke afbeeldingen van hommels en wilde bijen die in het voorjaar het meest in de tuin vliegen, zoals de honingbij, het roodgatje, het vosje en de rosse metselbij.


Bijen in cijfers

  • 80 procent van de planten waar wij van eten is afhankelijk van bestuiving van de bijen
  • Er zijn 358 verschillende bijensoorten in Nederland
  • Er zijn 34 soorten in Nederland verdwenen
  • 50 procent van de bijensoorten is bedreigd
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen