Winkelcentrum Zuiderpoort krijgt flinke opknapbeurt

Foto: Rialto Vastgoedontwikkeling

Winkelcentrum Zuiderpoort krijgt een frisse, naar buiten gerichte uitstraling, zegt de nieuwe eigenaar Rialto Vastgoedontwikkeling. Dat is te lezen in de Gelderlander dat een gesprek heeft gehad met Mark Titulaer van Rialto.

Volgens Titulaer heeft het huidige winkelcentrum, dat is gebouwd in 1986/1987, geen uitnodigende uitstraling omdat de winkels naar binnen gericht zijn en van de buitenkant niet zichtbaar. Ook de bevoorrading laat qua toegankelijkheid veel te wensen over door de vrij smalle eenrichtingsweg rond het winkelcentrum.

Rialto Vastgoedontwikkeling kocht eind vorig jaar Zuiderpoort van Hazenberg Vastgoed. Het winkelcentrum (dat een verzorgingsgebied heeft van circa 8000 inwoners) en de wijken in Zuid krijgen de komende jaren een opknapbeurt in het kader van het project Hart van Zuid. Volgens Titulaer wordt een deel van het winkelcentrum daarbij gesloopt en een deel nieuw gebouwd.

De eerste winkeliers van Zuiderpoort. Foto’s: Wijchen door de jaren heen
Noodsupermartk en de visboer
Het slaan van de eerste paal in 1986

Historie Zuiderpoort

Winkelcentrum Zuiderpoort is bijna 35 jaar oud. ‘Met een simpele maar doeltreffende handeling heeft burgemeester J. Steegmans van Wijchen er gistermiddag voor gezorgd dat de eerste heipaal voor het nieuwe winkelcentrum Zuiderpoort in  Wijchen-Zuid de grond in ging’, zo schreef de Gelderlander op 12 november 1986.

 

De inmiddels rode zonnewijzer achter winkelcentrum Zuiderpoort. Foto: De Zonnewijzerkring

Zonnewijzer

De eerste versie van het winkelcentrum werd in de jaren daarna overdekt en gemoderniseerd. In 2005 werd het winkelcentrum aan de zuidzijde uitgebreid en daarbij stond de blauwe 18 meter lange schuine zonnewijzer van bouwer en leverancier Kaal Masten die op het voorplein stond, in de weg.

Na de herinrichting van de omgeving is de zonnewijzer in 2007 herplaatst  naar het parkeerterrein achter het winkelcentrum. De blauwe paal is inmiddels rood geworden. Onder een hoek van 51,8 graden wijst hij de Poolster aan.

Zie ook:
Digitaal stemmen voor aanpak Hart van Zuid

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen