Wanneer mag de Nederlandse vlag (en wimpel) uit?

Nederlandse vlag
Foto: Marjon Besteman/Pixabay

Koningsdag is voorbij. De oranje tompoucen zijn op, het oranjebitter is opgedronken en de vlag kan worden binnengehaald. Die vlag hangen we enkele dagen per jaar uit. Maar wat zijn de regels eigenlijk precies?

Wanneer mag je eigenlijk de vlag uithangen? Wanneer hang je er een wimpel bij en wanneer hang je de vlag halfstok? En hoe zit het met de 4 en 5 mei? Lees hier hoe het zit.

Wanneer kan ik de Nederlandse vlag uithangen?
Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag.
Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Die staan in de vlaginstructie. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen de instructie volgen als richtlijn. Dit is niet verplicht. Er is namelijk geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen. U bent dus nooit strafbaar als u de vlag uithangt.

Gebruiken en gewoonten bij uithangen vlag
Wel zijn er gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wilt u de vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.

Gebruik oranje wimpel
Vlag én wimpel gaan op gebouwen van de Rijksoverheid uit op Koningsdag en op de verjaardagen van koningin Máxima, prinses Beatrix en de prinses van Oranje (Amalia).

Vlagprotocol 4 mei
Op de avond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van 18.00 uur tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de 2 minuten stilte en wordt niet in top gehesen.

Afwijking protocol in coronatijd
De activiteiten rond 4 en 5 mei vinden dit jaar door de omstandigheden vooral vanuit huis plaats. Daarom vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei heel Nederland om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers en op 5 mei de vlag uit te steken om de vrijheid te vieren. Net als vorig jaar kan ook dit jaar weer een digitale bloem worden gelegd bij de meer dan 4000 oorlogsmonumenten, onder meer in Wijchen.

Bronnen: rijksoverheid.nl / 4en5mei.nl

 

 

Reacties

Cookieinstellingen