Moris laat zien dat graffiti meer is dan een krabbel

Foto: morisgraffiti

Anderen overtuigen dat graffiti meer is dan een krabbel of leus op straat. Dat is de missie van graffitikunstenaar Moris. Onlangs berichtten wij over BuurtPeil Hart van Zuid en plaatsten daarbij een foto van wethouder Paul Loermans van een fraaie muurschildering bij de Jumbo. Diverse bezoekers van onze site vroegen zich af wie die mooie tekening van Emilia van Nassau had gemaakt. Antwoord: Moris.

Moris is de kunstenaarsnaam van Maurice Broekhoff (1971). Hij is al vanaf 1986 geïnteresseerd in graffiti. Zijn eerste opdracht als graffitikunstenaar kreeg hij in 1987 voor het Jazzfestival in Wijchen. In de afgelopen jaren heeft Moris veel graffitimuurschilderingen gemaakt. Zo maakte hij onder meer de tekening in het fietstunneltje bij de Veenhof ter nagedachtenis aan Sebastiaan Theloosen die vorig jaar overleed bij een moedwillige aanrijding.

Workshops

Moris schildert als hobby, maar ook in opdracht van bedrijven en particulieren. Sinds 2002 werkt hij ook op schilderijdoek. In 2009 had Moris zijn eerste expositie in de Bibliotheek in Wijchen. Ook heeft hij geëxposeerd tijdens de Atelierroute in Wijchen. Moris’ missie is anderen overtuigen dat graffiti meer is dan een krabbel of leus op straat. Tijdens zijn workshops (voor jong en oud) geeft hij uitleg over de geschiedenis van graffiti, de materialen waarmee gewerkt wordt en de hiphopcultuur.


Graffiti

Graffiti is een verzamelnaam voor afbeeldingen of teksten die op straat of op een andere min of meer openbare plaats met verf of verfstift zijn aangebracht. Het Italiaanse woord graffiti betekent ingekraste tekeningen.

De Romeinen uit de klassieke oudheid schreven al op muren en monumenten en ook de Vikingen brachten ten minste vanaf de 12e eeuw graffiti aan op plaatsen die ze aandeden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een rage onder Amerikaanse soldaten om overal waar ze kwamen de tekst Kilroy was here te schrijven. Eind jaren 60 namen New Yorkse jongeren de gewoonte over van de straatjeugd uit Philadelphia om met een viltstift hun schuilnamen vliegensvlug op treinstellen en op metro’s te plaatsen.

Begin jaren tachtig inspireerden de graffiti van New York Europese kunstenaars en er verschenen ook in Europese steden steeds meer graffiti. De opkomst van onder meer punk en hiphop leidde in Nederland tot een aanzienlijke graffiti-activiteit.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen