In de zomer reserveren voor fiets in de trein

Foto: Nik Morris/Flickr

Treinreizigers uit Wijchen die met de fiets naar Nijmegen of Den Bosch willen moeten zoals het er nu uitziet vanaf 10 juli reserveren bij de NS.

Het is de bedoeling voor ten minste deze hele zomer een reservering verplicht te stellen voor reizigers die een fiets willen meenemen in de trein. De Fietsersbond en Reizigersvereniging Rover protesteren en vinden dat er juist meer fietsplekken in treinen moeten komen.

Gebrek aan fietsplaatsen

Het plan van NS betekent dat fietsers daar voortaan zijn aangewezen op een vooraf gekozen trein via de NS-app of de klantenservice. Het vervoersbedrijf stelt hiermee een oplossing te zoeken voor het gebrek aan fietsplaatsen in de trein en voor klachten die door fietsen veroorzaakt worden.

Minder forenzen

Directeur van de Fietsersbond Esther van Garderen noemt het ‘onbegrijpelijk’ dat juist nu het bedrijf zo verlegen zit om reizigers besloten wordt om de fietser te weren.

“Het is soms onmogelijk in te schatten hoe lang een fietstocht precies duurt. Juist voor deze groep reizigers is het van belang spontaan de trein in te kunnen stappen”, zegt Van Garderen. Rover-directeur Freek Bos is het daar mee eens: “Sinds de coronacrisis zien we minder forenzen en juist meer recreatieve reizigers in de trein; hier liggen juist kansen voor NS.”

Staatssecretaris

De organisaties vrezen bovendien voor lastige discussies tussen reizigers en personeel, aangezien de fietsreservering bij andere treinvervoerders niet verplicht is. Ook wijzen ze op het probleem van overstappen bij een vertraagde trein. Daarnaast zullen ze de demissionair staatssecretaris van Verkeer vragen of zij het met dit voorstel eens is.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen