Inspectie negeerde meldingen over Compass GGZ

Het pand aan de Havenweg in Wijchen waar het kantoor van Compass GGZ is gevestigd
Het pand aan de Havenweg in Wijchen waar het kantoor van Compass GGZ is gevestigd
Foto: Google Maps

“Uiterst kwalijk”, noemt emeritus hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen de gang van zaken bij de Wijchense jeugd- en ggz-instelling Compass tegenover FTM en Pointer. Over Compass zijn in de afgelopen 8 jaar tenminste 19 meldingen gedaan over de gebrekkige hulpverlening. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ondernam echter geen actie.

Dat blijkt uit onderzoek van platform Follow the Money (FTM) en radioprogramma Pointer. De meldingen betroffen onder meer gebrekkige zorg en onveilige situaties. De meldingen bij de Inspectie zijn afkomstig van cliënten, medewerkers en gemeenten; zeker 11 meldingen zijn afkomstig van de gemeenten Wijchen en Nijmegen. De gemeente Wijchen heeft Compass op dit moment gecontracteerd voor jeugd-GGZ.

Reacties

Het radioprogramma Pointer besteedde eind april aandacht aan de eigenaar en bestuurder van Compass GGZ (beluister hier de uitzending). Uit onderzoek van Pointer en Follow the Money zou blijken dat Koos Föllings zich ten onrechte voordoet als psychotherapeut. Dat onderzoek en de radio-uitzending leidden tot tientallen reacties.

De gemeente Wijchen is naar aanleiding van de berichten in de media de genoemde signalen verder gaan onderzoeken. ‘Leidend voor ons is dat cliënten recht hebben op goede zorg. Als gemeente willen wij samenwerken met integere aanbieders’, aldus de gemeente.

Cliëntenstop

Compass GGZ heeft inmiddels een cliëntenstop aangekondigd. Op de website is te lezen: ‘Gezien de huidige omstandigheden kan Compass helaas geen nieuwe cliënten aannemen of op de wachtlijst plaatsen. Verschillende mediaberichten zorgen er momenteel voor dat eerst afstemming over de samenwerking met inspectie, gemeentes en zorgverzekeraars noodzakelijk is.’

Emeritus hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen is duidelijk over Compass GGZ. Zo zegt hij op de website van Pointer: “Een instelling waar dit soort praktijken plaatsvinden moet met wortel en tak worden uitgeroeid.”

Hier is de tekst te lezen van een Rapport van het inspectiebezoek op 9 en 17 oktober 2019 aan Compass in Wijchen en Nijmegen.

Zie ook:
Radioprogramma over instelling Compass GGZ Wijchen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen