Feesttent Kasteellaan komende 3 jaar in andere handen

In de afgelopen 20 jaar een vertrouwd gezicht: feest bij 't Witte Paard
Foto: still uit video Het Witte Paard lied

Stichting Horeca Events Centrum Wijchen (HEC) mag de komende jaren met carnaval en de kermis een feesttent neerzetten aan de Kasteellaan op het plein voor het oude gemeentekantoor. HEC is een samenwerking van Zaal 4, Café Zus en Café Anneke.

Dat is de uitkomst van een openbare selectieprocedure die de gemeente Wijchen begin dit jaar startte. Het contract met HEC heeft een looptijd van 3 jaar. In de afgelopen 20 jaar mocht ’t Witte Paard Evenementen de tent er neerzetten. Inmiddels heeft de fractie Kernachtig Wijchen vragen gesteld naar aanleiding van de gunning.

Aanbesteding

In mei nodigde de gemeente lokale ondernemers uit om een aanbieding te doen. Daarop kwamen in totaal 2 biedingen binnen. Beide aanbieders voldeden volgens de gemeente aan alle criteria. HEC deed de hoogste bieding en kwam als winnaar uit de bus.

“Waarom is er gekozen voor aanbesteding?”, zegt raadslid Martijn Verharen van Kernachtig Wijchen. “Al ruim 20 jaar was de feesttent met de kermis en carnaval de vaste stek van borreltent ’t Witte Paard. Voor vele Wijchenaren is een bezoek aan de borreltent een traditie en ze ervaren het als een grote reünie. Ook de binding met de uitbaters, het personeel en de huis-dj zijn uniek te noemen. Is de gunning alleen op financiële gronden gebaseerd of zijn er ook andere criteria meegenomen in de besluitvorming?”, vraagt Verharen zich af.

Teleurstelling

De gemeente is volgens burgemeester Marijke van Beek wettelijk verplicht om het gebruik van deze gemeentegrond voor exploitatie regelmatig opnieuw op de markt te zetten. Zij snapt de teleurstelling bij ’t Witte Paard. “Voorgaande keren wonnen zij steeds de procedure. De afgelopen 20 jaar hebben zij van de Wijchense kermis en carnaval een groot feest gemaakt. Zij hebben echt iets neergezet.”

‘Onmisbaar evenement’

Ruud Sommerdijk en Gijs Gommers van ’t Witte Paard Evenementen schrijven op Facebook: ‘We hebben de borreltent met heel onze ziel en zaligheid en heel veel liefde en plezier uitgebouwd tot een onmisbaar evenement en een begrip in Wijchen en omstreken met een grote trouwe vaste kern van bezoekers. In de borreltent hebben wij menig liefde zien ontstaan, hebben wij meerdere generaties aan dezelfde bierton zien staan en er heeft zelfs een huwelijk plaats gevonden in onze tent. […] Wanneer we onze tranen gedroogd hebben, zullen wij onze rug rechten en kijken wat we in de toekomst met veel liefde en plezier weer voor jullie kunnen organiseren.’

In 2017 namen beiden nog een lijflied van het ’t Witte Paard op.

Reacties