Wijchen boekt klein positief resultaat over 2020

Foto: Bruno/Pixabay

Wijchen is financieel gezond gebleven, ondanks een moeilijk jaar. De gemeente boekte een klein positief resultaat van 1,7 miljoen euro op een totale begroting van 103 miljoen euro. Dat staat in de jaarrekening over 2020.

Het college wil een deel van het geld dat in 2020 over is, inzetten voor lokale verenigingen en organisaties die door corona in zwaar weer zijn gekomen. Het overige deel van het resultaat wil het college reserveren om de tekorten op de jeugdzorg te verkleinen.

Coronasteun

Wethouder Geert Gerrits. Foto: Gemeente Wijchen

Wethouder Geert Gerrits van Financiën: “Mooi dat we weer een positieve jaarrekening kunnen presenteren. Het jaar 2020 was een natuurlijk een jaar met enorme onzekerheden, ook voor de financiën van onze gemeente. Toch zijn we er samen redelijk doorheen gekomen. We stellen aan de gemeenteraad voor om een deel van het positieve resultaat – 380.000 euro – in te zetten voor organisaties, verenigingen en culturele activiteiten die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis.”

Waakzaam

Volgens Gerrits is het positieve resultaat geen reden om achterover te leunen: “Ons huishoudboekje over 2020 ziet er prima uit, maar we zijn er nog niet. Er is nog steeds onzekerheid over de gevolgen van de coronacrisis. Tegelijk staan we voor een aantal complexe opgaven die ons financieel stevig kunnen raken zoals de jeugdzorg, energietransitie en de woningbouw.”

Volgens Gerrits krijgt Wijchen te weinig geld van het Rijk voor de uitvoering van de jeugdzorg. “Dat doet heel veel gemeenten pijn, ook Wijchen. Of we voldoende rijksgeld krijgen voor de andere opgaven is helaas nog onzeker. Kortom: we moeten waakzaam blijven en soms ook moeilijke keuzes maken. Dan kunnen we ook komende jaren blijven investeren in onze samenleving”, aldus Gerrits.

Gemeenteraad

De gemeenteraad van Wijchen behandelt de Jaarrekening 2020 in de vergadering van donderdag 8 juli. Deze is live te volgen via wijchen.nieuws.nl.

Zie ook:
‘Lasten voor de inwoners veranderen nauwelijks’

 

Reacties

Cookieinstellingen