Kasteel Hernen: van donjon via Floris naar dagje uit

Kasteel Hernen
Foto: CIZO Communicatie

Kasteel Hernen is met het einde van de lockdown ook weer open. Het kasteel wordt bij de website dagjeweg.nl genoemd bij de 8 kastelen in Nederland die een bezoekje waard zijn.

Het kasteel is eigenlijk een omgrachte burcht; middeleeuwse details van het gebouw zijn nog steeds goed te zien. Het kasteel heeft een eigen molen en wordt omgeven door grasvelden, rivieren en het Hernense Bos. In het kasteel zijn portretten van vroegere bewoners en een originele wapensteen uit de 16e eeuw te zien. Tegenwoordig is Kasteel Hernen een populaire locatie onder fietsers en wandelaars.

Woontoren

De bouw van Kasteel Hernen is waarschijnlijk begonnen rond 1350 en gebeurde vooral onder de familie Van Wijhe, eigenaren van 1406 tot 1646. Het kasteel bestond aanvankelijk uit een woontoren (donjon). Later is het herhaaldelijk uitgebreid, waarbij de vroegere binnenplaats steeds meer werd volgebouwd. De woontoren is in de 18e eeuw ingestort.

Het kasteel is sinds de 17e eeuw niet meer bewoond en is ook nooit belegerd geweest. Mede daardoor is er weinig aan verbouwd en is het goed bewaard gebleven. Het beschikt als enige kasteel in Nederland over overdekte weergangen (hou­ten of ste­nen gangen of om­loop, bo­ven aan de bui­ten­zij­de van ves­ting­mu­ren, be­schermd door kan­te­len).

Geldersche Kasteelen

In 1646 werd de familie Van Reede van Saesfeld eigenaar en in 1682 de familie Van Steenhuys. In de 18de en 19de eeuw erfden verschillende Zuid-Nederlandse families het kasteel. Maar zij verbleven er niet vaak.

In 1883 werd het kasteel gekocht door de familie Den Tex. Het echtpaar Den Tex gebruikte het kasteel in Hernen hoofdzakelijk als buiten- en jachtverblijf. De dochter van het echtpaar, mevrouw Metelerkamp-van Bronkhorst-Den Tex, schonk het kasteel en de omliggende tuin in april 1940 aan de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen.

Floris

Eind jaren zestig werd het kasteel gebruikt als filmlocatie voor de populaire tv-serie Floris. Voor de liefhebbers hier de eerste aflevering van deze serie, getiteld Het Gestolen Kasteel, waarin Kasteel Hernen een hoofdrol speelt.

Zie ook:
Vaker trouwen en meer activiteiten op Kasteel Hernen

Reacties