Brabantse scholieren in Wijchen voor verkeersexamen

Foto: Veilig Verkeer Nederland

Een groot aantal kinderen van basisscholen in Ravenstein en Deursen-Dennenburg leggen dinsdag hun verkeersexamen af in Wijchen. Een groot gedeelte van de groep 8-leerlingen gaat komend schooljaar naar het voortgezet onderwijs in deze gemeente, dus werd gekozen om het verkeersexamen hier af te laten leggen.

In totaal leggen 74 kinderen van basisschool ‘de Bogaard’ in Ravenstein en basisschool ‘De vier Heemskinderen’ in Deursen-Dennenburg het praktisch Verkeersexamen af. Omdat vorig jaar groep 7 door corona geen fietsverkeersexamen heeft kunnen afleggen, kunnen nu zowel groep 7 als groep 8 van beide scholen dit doen.

VVN Wijchen

Een groot gedeelte van de groep 8-leerlingen gaat komend schooljaar naar het voortgezet onderwijs in Wijchen dus werd gekozen om het verkeersexamen in Wijchen af te laten leggen. Dit wilden de scholen zelf organiseren, maar zij kregen het aanbod van VVN afdeling Wijchen dat die dat wilde doen.

Controleposten

De start vindt plaats op dinsdag 29 juni om 9.45 uur bij de brandweerkazerne in Wijchen. De route van het ‘VVN praktisch Verkeersexamen’ is zorgvuldig uitgezet over een aantal kilometers in Wijchen en komt overeen met de dagelijkse werkelijkheid. Tijdens dit examen beoordelen diverse controleposten de kinderen op onder andere het stoppen voor verkeerslichten, het verlenen van voorrand en het aangeven van richting.

Kinderen mogen alleen aan het VVN-examen deelnemen op een fiets die aan alle wettelijke eisen voldoet. Om ervoor te zorgen dat alle kinderen over een veilige fiets beschikken, is voorafgaand aan het verkeersexamen een fietskeuring.


FEITEN Kinderen in het verkeer

  • In 2020 kwamen er in Nederland 229 fietsers om het leven tijdens een verkeersongeval
  • Daarvan waren er 7 in de leeftijd van 0-15 jaar (bron VVN Nederland).
  • Daarnaast raken er jaarlijks heel veel kinderen gewond in het verkeer.
  • Bij alle ongevallen met kinderen in de groep 0- tot 15-jarigen is ongeveer
    • de helft als fietser betrokken bij een ernstig ongeval
    • een kwart als voetganger en
    • een kwart als autopassagier

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen