Gedeputeerde: ‘Meer woningen, minder leegstand!’

Het voormalige gemeentekantoor van Wijchen, gezien vanaf het Europaplein
Foto: Google Maps

Bij het project Tussen Kasteel en Wijchens Meer wordt een groot aantal woningen gebouwd; voor 35 tot 40 procent betreft het sociale huurwoningen. De bouw van de woningen maakt deel uit van het programma SteenGoed Benutten van de provincie Gelderland.

Gelders gedeputeerde Peter Kerris (PvdA). Foto: Provincie Gelderland

Omdat de woningnood in Gelderland hoog is, wil de provincie met het programma SteenGoed Benutten leegstand benutten om er woningen te bouwen. Gedeputeerde Peter Kerris: “Met SteenGoed Benutten maken we plekken die al lange tijd leegstaan weer mooie plekken om te wonen. Duurzame en betaalbare woningen voor starters, ouderen en doorstromers. Meer woningen, minder leegstand!”

In totaal worden er in Wijchen, Oldebroek, Winterswijk en Berkelland met steun van de provincie 185 nieuwe woningen gebouwd op leegstaande plekken.

Wijchen

In het gebied van Tussen Kasteel en Wijchens Meer staat onder meer het voormalig gemeentekantoor. Ontwikkelaar Ter Steege gaat het gebied aanpakken en onder meer 154 woningen, een grandcafé, hotel en parkeergarage realiseren. In de eerste fase worden 83 woningen gerealiseerd, waarvan 35 tot 40 procent sociale huurwoningen. Ook komt er aanzienlijk meer groen.

Overigens moet de gemeente het deelbestemmingsplan voor het gebied Europaplein aanpassen, omdat de Raad van State onlangs het bestaande plan vernietigde. Het ging met name om het terugbrengen van het aantal parkeerplaatsen in het centrum. De Raad van State is met de bezwaarmakers van opvatting dat niet is gewaarborgd dat in het gebied voldoende parkeergelegenheid behouden blijft voor de in de buurt gelegen bedrijven en woningen.

Actieplan Wonen

Met het programma SteenGoed Benutten wil de provincie Gelderland gebieden creëren waar mensen prettig kunnen wonen en werken. “Zo dragen we bij aan een schoon en gezond Gelderland. We ondersteunen gemeenten met kennis, informatie en subsidies.”
SteenGoed Benutten is onderdeel van het Actieplan Wonen van de provincie, waarmee de bouw van 45.000 woningen in Gelderland versneld moet worden.

Zie ook:
Raad van State: deel TKWM bestemmingsplan opnieuw

 

 

Reacties