Grote verschillen in kosten aanvraag urgentieverklaring

Foto: Ulrike Mai/Pixabay

Er zijn grote verschillen in de bedragen die gemeenten vragen voor het aanvragen van een urgentieverklaring voor een sociale huurwoning, zo ontdekte RTL Nieuws. Dat gaat van gratis naar ruim 200 euro. Voor inwoners van de gemeente Wijchen is dat 55 euro.

Een van de duurste gemeenten is Vijfheerenlanden, waar je tussen de 134 of 203 euro kwijt bent, ongeacht of de aanvraag wordt goed- of afgekeurd. De gemeente zegt net als veel andere gemeenten dat ze geld vragen om een deel van de gemaakte kosten te kunnen dekken.

Bovenstaande kaart is gebaseerd op de laagste tarieven die RTL Nieuws vond. In een aantal gemeenten zijn er wel of hogere kosten verbonden aan medische urgentie. Bron: RTL Nieuws

Geld vragen aan mensen met problemen die het vaak al niet breed hebben, is principieel onjuist, zeggen experts, maar gemeenten willen de kosten deels dekken en bovendien voorkomen dat mensen die geen enkele kans maken toch aanvragen indienen.

Voorrang

Wie dringend een (andere) woning nodig heeft, kan urgentie aanvragen. Met een urgentieverklaring krijgt men voorrang op andere mensen die een woning zoeken. De Urgentiecommissie Woonruimteverdeling beoordeelt de urgentieaanvragen van woningzoekenden die met spoed een (andere) woning zoeken. Dit doet zij voor verschillende regio’s in het land. De urgentiecommissie werkt onafhankelijk.

Entree

Voor de regio Arnhem Nijmegen kunnen urgentieverklaringen worden aangevraagd bij Entree, een samenwerkingsverband van ongeveer 20 woningcorporaties. Samen verhuren zij ruim 90.000 woningen. Een aanvrager moet aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • er sprake is van een persoonlijke noodsituatie die binnen 4 maanden moet worden opgelost;
  • men is niet zelf verantwoordelijk bent voor het ontstaan van de situatie en had die niet kunnen voorkomen;
  • men de situatie niet zelf kan oplossen.

De aanvrager krijgt alleen urgentie als aan alle drie criteria wordt voldaan. Verder mag het belastbaar gezinsinkomen niet hoger zijn dan 40.024 euro per jaar en de acute problemen mogen niet van eigen makelij zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen