Patrick van den Berg nieuwe marktmeester in Wijchen

Foto: Martin Winkler/Pixabay

Patrick van den Berg is de nieuw marktmeester in Wijchen. Hij is sinds 1 augustus het aanspreekpunt voor de warenmarkt van zowel Wijchen als Druten. Van den Berg volgt Ruud Markus op die alleen nog in actie komt bij afwezigheid van de nieuwe marktmeester.

De marktmeester is een toezichthouder van een markt. Het is de verantwoordelijkheid van de marktmeester om er op toe te zien dat de markt verloopt zoals deze behoort te verlopen. Zoals het controleren of de juiste marktkooplieden aanwezig zijn volgens de afgegeven vergunningen, het controleren of de marktkooplieden op de juiste staanplaats staan en het controleren of de marktkooplieden de juiste waren verkopen volgens de afgegeven vergunning. Daarnaast is de marktmeester meestal verantwoordelijk voor de marktinschrijvingen en het toekennen van staanplaatsen op de markt.


FEITEN Marktmeester
  • Marktmeester is al een zeer oud beroep.
  • Rond 1500 sprak men van een registermeester die de taak van de tegenwoordige marktmeester bediende.
  • Zijn taken waren aantekeningen bijhouden van het aangevoerde vee en de plaatsen regelen van verkoop op de toen bestaande Hollandse markten.
  • Rond 1650 was er voor het eerst sprake van een marktmeester en wel op de Amsterdamse Beesten- en Ossenmarkt aan de stadszijde van de Utrechtsepoort (Frederiksplein).

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen