Kapelberg Bergharen weer centraal bij ‘eene bewairt’

Impressie van de bedevaart in 2018
Foto: Kapelberg Bergharen

Voor velen is het een traditie om in augustus de bedevaartgang te maken naar de Kapelberg in Bergharen, waar al sinds de veertiende eeuw een bijzondere verering plaatsvindt tot Onze Lieve Vrouw ter Nood Gods. De Grote Maas en Waalse Mariabedevaart naar Kapelberg in Bergharen wordt komende zondag gehouden, op het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming.

De eucharistieviering vindt zondag vanaf 16.00 uur plaats met als thema ‘Een sterke vrouw’. Pastor Ruud Roefs van de H. Johannes XXIII-parochie van Beuningen, Winssen, Ewijk en Weurt is voorganger en verzorgt tevens de preek. Het koor van de Hernense H. Judocuskerk luistert de viering op met gezangen, afgewisseld door blaasorkest MuzAnna van de Muziekvereniging Sint Anna uit Bergharen.

Grote betekenis

Al van oudsher heeft de verering van O.L.V. ter Nood Gods een grote betekenis gehad, niet alleen voor Bergharen maar ook voor de omtrek (Land van Maas en Waal, Rijk van Nijmegen, Land van Ravenstein en de plaatsen Tiel, Zaltbommel, Oijen en Oss); Bergharen geldt als bekende en veel bezochte bedevaartplaats.

Testament

Dat valt op te maken uit een boekje van Leonardus van den Heuvel (1885-1947), een voormalige gemeentesecretaris van Bergharen. Hij schrijft daarin: ‘Dit is bekend uit een testament, op 20 maart 1561 gepasseerd voor de Schepenen van Oss, bij welke uiterste wilsbeschikking aan een zekere Simon Mathijssen onder meer de verplichting werd opgelegd om “te doene eene bewairt tot Borchare tot Ons Lieff Vrouwe”.

 

 

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen