De buxusmot houdt weer huis in hagen

Een door de buxusmot aangetaste haag
Een door de buxusmot aangetaste haag
Foto: emmen.nieuws.nl

Tuinen worden momenteel massaal geteisterd door buxusmotten. De vlinders duiken vooral in augustus en september op en doen zich te goed aan de buxushagen. Ze hebben nog geen natuurlijke vijanden. Eenmaal aangetast is de heg vaak ten dode opgeschreven.

De Vlinderstichting geeft een aantal tips hoe te handelen bij buxusmotten. De gemakkelijkste en meest effectieve manier is om de buxus te vervangen door een struik die niet gevoelig is voor vraat, zoals de liguster. Buxusmotten kunnen hier niet van leven.

De buxusmot heeft zich in Nederland de laatste jaren heel sterk uitgebreid. Behalve de zwart-witte vorm bestaat er ook een donkere vorm van de buxusmot. Bron: NDFF

Geen gif

Wat ook kan: heel systematisch de rupsen en eventueel poppen uit de struiken verwijderen en zo ook de vervolgschade klein houden. Misschien wel even wat werk, maar heel effectief.

Een dringend advies is om nooit gif te gebruiken om de buxusmot te bestrijden. Dan worden ook alle andere nuttige insecten gedood, zoals de natuurlijke vijanden van de buxusmot. En daarmee wordt het probleem juist verergerd.

Er zijn ook feromoonvallen in de handel. Hierin zit de specifieke sexlokstof van vrouwtjes die de mannetjes van de buxusmot aantrekken. Deze vliegen in de val en kunnen daar niet meer uit. De vlinders kunnen zich dus niet voortplanten.

Natuurlijke vijanden

Volgens de Vlinderstichting raken we de buxusmot niet meer kwijt, maar waarschijnlijk zal de schade de komende jaren minder worden dankzij natuurlijke vijanden (en minder buxusstruiken). Het is normaal dat een soort die nieuw verschijnt schade toebrengt. Maar daar speelt de natuur op in: er komen vanzelf natuurlijke vijanden die regulerend optreden. Zo zijn er al kauwen en eksters gezien die een feestmaal aanrichtten in een buxushaag en ook koolmezen hebben de rupsen en poppen ontdekt. Als zij er hun jongen mee gaan voeren zullen er flink wat rupsen in de nestkastjes verdwijnen.

De Vlinderstichting wil graag in beeld houden hoe de buxusmot zich ontwikkelt. Wie een buxusmot in de tuin heeft kan dat melden bij De Vlinderstichting, onder andere via Telmee.nlWaarneming.nl of Tuintelling.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen