Wijchense boa’s krijgen kleine camera op uniform

Foto: BOAtrainer.nl

Een deel van de Wijchense en Drutense handhavers draagt vanaf vandaag een bodycam op hun uniform, een kleine draagbare camera. Reden is dat de boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) soms te maken hebben met onveilige situaties.

Bijvoorbeeld als mensen agressief worden en een bedreiging vormen voor de handhavers en de mensen die in de buurt zijn.

Beelden

Burgemeester Marijke van Beek van Wijchen: “De camera staat standaard op stand-by. In deze stand filmt de camera en registreert geluid, maar de beelden worden niet opgeslagen. Een handhaver mag de beelden alleen opslaan als de situatie dreigt te escaleren. In dat geval waarschuwt de handhaver eerst en start pas daarna de opname.”

Veiligheidsgevoel

Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld van Druten: “We vinden de veiligheid van onze handhavers belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat een bodycam het veiligheidsgevoel vergroot en het aantal agressie- en geweldsdelicten vermindert.”

Opnameknop

Zodra een handhaver op de opnameknop van de bodycam drukt, worden de beelden opgeslagen. Inclusief 30 seconden tot 2 minuten voordat de opnameknop op de camera werd aangezet. Op deze manier staat de aanleiding ook op beeld. Als de handhaver het filmen stopt, loopt de opname nog 30 seconden tot 2 minuten door. 

Beveiligd

“Alle beelden worden op de bodycam zelf versleuteld beveiligd”, legt Van Beek uit. “Ze zijn dus onleesbaar en kunnen niet ter plekke worden bekeken of verwijderd. Na elke dienst worden de beelden opgeslagen op een beveiligde server. De opnames worden na 28 dagen automatisch verwijderd. Behalve als er een juridische reden is om de opnames langer te bewaren.”

Bekijken

De gemeente gaat veilig om met de beelden. Van Rhee-Oud Ammerveld: “Vanzelfsprekend houden we ons aan de regels van de privacywetgeving, de AVG. Wie is gefilmd met een bodycam mag de opnames die zijn gemaakt, komen bekijken op een locatie van de beide gemeenten met privacy. Men moet daarvoor wel binnen 28 dagen nadat de opnamen gemaakt zijn via de website een verzoek indienen bij de gemeente.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen