‘Niemand zit te wachten op een nobody’

Foto: Engin Akyurt Pixabay

“Ik neem geen blad voor de mond en ik kies niet altijd voor de gangbare weg, maar ben ik daarmee een fortuynist?” Dat vraagt Marcel Thijsen zich af in een artikel in Binnenlands Bestuur. De Wijchenaar (53) is sinds 2014 burgemeester van het Drentse Tynaarlo.

In het artikel gaat Thijsen in op zijn uit Gelderland overgewaaide bijnaam ‘Rode Fortuyn’. “Het fortuynisme verdeelt mensen”, zegt Thijsen. “Zo wil ik geen fortuynist genoemd worden. Maar als het gaat om het begrijpen van de mensen en hen een stem geven, dan weer wel. En ja, rood, dat ben ik wel. Ik geloof in gelijke kansen en in gelijke behandeling.”

Kernachtig Wijchen

De geboren en getogen Wijchenaar werd in 1994 raadslid voor de PvdA in zijn geboortedorp en in 2006 wethouder. Dat blijft hij tot 2009 als Kernachtig Wijchen wordt opgericht die bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 de grootste in de raad wordt. Thijsen wordt weer wethouder, maar nu voor Kernachtig Wijchen.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 gaat de partij van 8 naar 11 zetels (van de 27 in de raad) en Thijsen wordt weer wethouder. Eind 2014 wordt hij burgemeester van Tynaarlo (circa 35.000 inwoners) en eind vorig jaar werd hij herbenoemd. Volgens het Dagblad van het Noorden is Thijsen een ‘markante volksburgemeester’. “Niemand zit te wachten op een nobody.”

DIrecter

Over het verschil met Wijchen zegt hij: “Ik ben denk ik van nature wat directer dan de Drent. Als een grens is overschreden blijf ik direct hoor, maar ik heb veel kunnen leren van de beleefdheid en de netheid van de Drenten.”

Pang-pang-pang

“In de gemeenteraad van Wijchen zijn de revolvers geladen als het over de belangrijke politieke onderwerpen gaat. Tijdens de raadsvergadering worden die leeggeschoten. Dan is het pang-pang-pang. In Tynaarlo wordt eerst een klein granaatje gegooid. De raad kijkt vervolgens wat het effect is. Als dat niet bevalt en de harmonie wordt verstoord, dan gaat niemand verder”, aldus Marcel Thijsen in het interview.

Het interview in Binnenlands Bestuur is hier te lezen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen