Graafse brug vrijdag open voor zwaar vrachtverkeer

Foto: Rijkswaterstaat

Vrachtverkeer tot 50 ton kan vanaf vrijdag weer gebruikmaken van de Graafse brug. De beperking tot 10 ton en bijbehorende omleiding komen dan, met uitzondering van de kerstvakantie, te vervallen.

In de laatste planning werd nog rekening gehouden met november. De intussen opgedane ervaring zorgt ervoor dat het herstel van de stevigheid van de John S. Thompsonbrug sneller klaar is, volgens Rijkswaterstaat.

‘Protheses’

In de kerstvakantie wordt een aanrijdschade hersteld. Bij het herstel hoort ook het plaatsen van de zogenoemde protheses. Die vangen een deel van de krachten op die op de knooppunten in de brug staan. De brug krijgt in totaal 124 protheses. De laatste komen op de locatie die door de aanrijding beschadigd is geraakt.

Deze werkzaamheden vinden, zonder tegenslag, plaats van 27 december tot 9 januari 2022. Die periode geldt de gewichtsbeperking tot 10 ton weer. In eerste instantie waren de werkzaamheden voor de herfstvakantie gepland. Hoogwater zorgde echter voor vertraging.


FEITEN John S. Thompsonbrug

  • De John S. Thompsonbrug, tot 2004 alleen bekend als de brug bij Grave of Graafse brug, is de brug over de Maas tussen Grave (Noord-Brabant) en Nederasselt (Gelderland).
  • De brug is van 1927 tot 1929 gebouwd als onderdeel van de rijksweg ’s-Hertogenbosch-Nijmegen (later N324).
  • De brug is vernoemd naar luitenant John. S. Thompson die als pelotonscommandant van de 82ste Amerikaanse Airborne Divisie de brug tijdens Operatie Market Garden veroverde.
  • Onder deze vaste brug ligt het Stuw- en sluizencomplex Grave.
  • De brug heeft overal een doorvaarthoogte van NAP +15,55.
  • Brug, stuw en sluizencomplex zijn eigendom van Rijkswaterstaat en liggen voor het overgrote deel in de gemeente Heumen.

Zie ook:
Brug bij Grave dit weekend afgesloten

 

 

Reacties