Gescheiden inzameling luiers en incontinentiemateriaal

Wethouder Loermans en mevrouw Van Leur bij de speciale luiercontainer
Wethouder Loermans en mevrouw Van Leur bij de speciale luiercontainer
Foto: Dar

Luiers en incontinentiemateriaal wordt vanaf deze maand in Wijchen gescheiden ingezameld. Zo kan er meer afval worden gebruikt als grondstof. De gemeente Wijchen en de Dar willen met de gescheiden luierinzameling zorgen voor minder restafval. Hoe beter bewoners hun afval scheiden, hoe minder restafval er wordt overgehouden.

Wethouder Paul Loermans nam vandaag samen met mevrouw Van Leur bij woonlocatie Meander aan de Passedwarsstraat een luiercontainer in gebruik. Loermans: “Als gemeente zijn we trots dat we deze stap nu maken. We hebben in Wijchen nog wat te winnen op het gebied van afval scheiden. Door ons afval beter te scheiden, hebben we steeds meer herbruikbare grondstoffen. En we besparen op het verbanden van afval. De gescheiden inzameling van luiers en incontinentiemateriaal levert hier ook een bijdrage aan. Thuis levert het ook voordelen op. Bijvoorbeeld geen stank meer in huis doordat je zelf bepaalt wanneer je een volle luierzak naar de luiercontainer brengt.”

Mevrouw Van Leur: “Dit is heel belangrijk voor de gemeenschap. Én voor het milieu!”

Gratis zakken

Voor het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal gebruiken bewoners speciale zakken. Deze gratis zakken kunnen zij op verschillende locaties halen. Bijvoorbeeld bij huisartspraktijken en apotheken. In de luierzakken mogen gebruikte luiers van baby’s en kinderen en gebruikt incontinentiemateriaal.

Graphic: Dar

Afvalpas

Volle luierzakken brengen bewoners naar een speciale luiercontainer. Deze staan op verschillende plekken in de gemeente Wijchen. Zij bepalen zelf wanneer ze een volle luierzak naar de luiercontainer brengen. Wijchenaren hebben toegang nodig om met hun afvalpas de luiercontainer te openen. Deze afvalpas gebruiken zij ook om de ondergrondse restafvalcontainer te openen. Toegang kunnen zij digitaal aanvragen via de website van de Dar.

Grondstof

Afvalenergiecentrale ARN in Weurt maakt van het plastic in de luiers en het incontinentiemateriaal plastic korrels. Van deze korrels kunnen producenten nieuwe plastic producten maken, bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. Ook wordt energie gewonnen uit urine en ontlasting die vrijkomen.

Zie ook:
Eerste luierrecyclinginstallatie ter wereld geopend

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen