Klimaatburgemeester: ‘Lokale klimaatagenda nodig’

Voorzitter van Natuur Wijchen en klimaatburgemeester Theo Hesen (midden) tijdens de Nationale Klimaatweek
Voorzitter van Natuur Wijchen en klimaatburgemeester Theo Hesen (midden) tijdens de Nationale Klimaatweek
Foto: Theo Hesen

Theo Hesen (65), voorzitter van Natuur Wijchen, is de eerste Klimaatburgemeester van Wijchen. In heel Nederland zijn Klimaatburgemeesters benoemd om de klimaatcrisis ook lokaal onder de aandacht te brengen. Met als thema ‘iedereen doet wat’ worden burgers, bedrijven en lokale overheden opgeroepen om de klimaatcrisis te keren.

Deze week is de eerste Nationale Klimaatweek om over het voetlicht te brengen wat er al allemaal gebeurt, maar ook wat er nog nodig is om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Klimaatburgemeester Hesen roept het college van burgemeester en wethouders van Wijchen op voor de gemeenteraadsvergadering van december met een aanzet voor een ambitieuze ‘klimaatagenda’ te komen.

Verdroging

Theo Hesen: “Ik ben blij met deze benoeming. Niet voor mezelf, maar voor mijn kleinzoon. Dat die ook een leefbaar Wijchen blijft houden. Ook in Wijchen gaan we te maken krijgen met hittegolven en verdroging, met heftige stormen en wateroverlast, met seizoenen die totaal van slag raken. Dat gaat grote gevolgen hebben voor ons dagelijks leven maar ook voor onze voedselvoorziening. Dat kunnen we niet overlaten aan de klimaattoppers die in Glasgow bij elkaar komen.”

Er is een speciale ‘groene’ wethouder nodig

De Raad van State roept de regering al op tot harde doelstellingen en het instellen van een minister die zich exclusief aan het klimaat moet wijden, zegt Hesen. “Wij zijn het lokaal helemaal eens met de Raad van State. Een speciale ‘groene’ wethouder, met als portefeuille Klimaat, Biodiversiteit en Milieu, dus inclusief duurzaamheid, ruimtelijke ordening en groenbeheer is nodig om vaart te maken op deze onderwerpen. Wij hebben al eerder alle politieke partijen opgeroepen om dat in hun verkiezingsprogramma op te nemen en daarmee te helpen Wijchen ook voor onze kleinkinderen leefbaar te houden.”

Foto: Maria Godfria/Pixabay

Zonnepanelen

Volgens de voorzitter van Natuur Wijchen kan iedereen bijdragen aan het keren van de klimaatcrisis. “Bedrijven en particulieren kunnen hun daken volleggen met zonnepanelen. Met de stroom die we dan overhouden kunnen we in Wijchen een waterstofgas-fabriek bouwen. Als alternatief voor fossiele brandstoffen. Dus zonder CO2-productie. Daar kan de gemeente het voortouw in nemen. Gebruik landbouwgronden niet voor zonnepanelen, maar om mensenvoedsel te verbouwen.”

Koop lokale producten en eet minder vaak vlees

Hij roept verder iedereen op de ecologische voetafdruk te verkleinen: “Vlieg zo weinig mogelijk, koop lokale producten, geen boontjes die met het vliegtuig uit Kenia komen, eet minder vaak vlees en kleinere porties. Voor onze gehaktballen wordt het Amazonewoud gekapt, de grootste CO2-buffer ter wereld.”

Zie ook:
Wie wordt Klimaatburgemeester in Wijchen?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen